Kasza pęczak z szynką marchewką i groszkiem

Ugotowana kasza pęczak podana z drobno krojoną szynką gotowaną oraz groszkiem i marchewką.

Kasza pęczak z szynką potwierdza, że fast food może być zdrowy i pyszny. Nie masz za dużo czasu na gotowanie, a chcesz zjeść coś smacznego? To danie jest właśnie dla Ciebie. W sezonie letnim najlepiej jest użyć warzyw świeżych, w zimie swoją rolę dobrze spełnią mrożonki. To ważne, aby szynka była wysokiej jakości, mocno uwędzona. Oczywiście dymem, a nie „aromatem identycznym z naturalnym”. Dzięki temu cała potrawa nabierze fajnego smaku. Tak przygotowana kasza pęczak z szynką spokojnie może trafić nawet „na salony”.

Składniki

250 gramów kaszy pęczak (duży kubek);
150 gramów dobrej jakości gotowanej szynki o mocnym, wędzonym aromacie;
około 150 gramów marchewki pokrojonej w drobną kostkę;
150 gramów groszku;
sól, pieprz;

Kasza pęczak z szynką przepis

Kaszę pęczak (duży kubek) opłucz pod bieżącą wodą. Do garnka wlej 2 duże kubki wrzącej wody, posól ją, a następnie wrzuć kaszę. Gotuj ją na średnim ogniu około 15 minut, aż woda prawie całkowicie wyparuje. Ważne jest aby kasza była dosyć miękka, ale nie rozgotowana.

Przygotuj i pokrój w drobną kostkę około 150 gramów dobrej jakości gotowanej szynki o mocnym, wędzonym aromacie.

W osobnym garnku ugotuj groszek z marchewką (po około 150 gramów), a następnie odcedź, nie rozgotuj warzyw! Oczywiście w lecie możesz użyć świeżych warzyw, ale nie musisz. Nie ma nic złego w mrożonkach, gotowe mieszanki mrożonych warzyw zdecydowanie skracają czas przygotowania posiłku. Ważne jednak, aby mrożone warzywa nie zawierały żadnych dodatków, typu sosy czy mieszanki przypraw.

Gdy kasza będzie miękka (musi w niej pozostać odrobina wody, aby wytworzył się sos) wyłącz gaz pod garnkiem, dodaj do kaszy szynkę oraz ugotowane warzywa. Posól do smaku, popieprz, a następnie przykryj garnek pokrywką. Pozostaw na około 10 minut, aby potrawa „się przegryzła”, a kasza spęczniała.

Kasza pęczak z szynką sposób podania

Podawaj z posiekaną dymką lub szczypiorkiem. Smakuje równie dobrze w dniu przygotowania, jak i odgrzewana na drugi dzień.


Pyszna i wyjątkowa kasza z mięsem i szpinakiem powinna Cię także zainteresować. Jest pyszna.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *