Kasza pęczak z warzywami to potrawa znana we Włoszech jako orzotto, czyli kasza z mięsem. To proste, sycące danie, do przygotowania którego oprócz kaszy pęczak potrzeba jedynie odrobiny dobrej jakościowo wieprzowiny i świeżego szpinaku. Oczywiście jak to we Włoszech tuż przed podaniem dania koniecznie trzeba je skropić odrobiną oliwy extra vergine. Kasza z mięsem nie jest daniem zbyt pięknie wyglądającym. Jednak warto po nią sięgać z uwagi na jej pożywność, dobry smak i stosunkowo szybkie przygotowanie. Namawiam do wypróbowania.
Składniki
200 gramów kaszy pęczak;
kilka liści mangoldu (burak liściasty);
1 mała marchewka;
1 cebula;
około 50 gramów boczku;
domowy smalec z gęsi;
suszone oregano;
sól, pieprz;
Kasza pęczak z warzywami przepis
Mangold, czyli burak liściasty w Polsce trudno kupić, więc możesz zastąpić go naszą krajową botwiną (dowiedz się więcej co to jest burak liściowy).
W zasadzie do tego dania używam zwykle pęczaku, ale jeśli masz również np. trochę bulguru i soczewicy śmiało możesz wymieszać je z pęczakiem. Znakomicie wzbogacisz danie i dodasz mu mnóstwa witamin. Półtora szklanki gorącej wody wlej do garnka i nieco ją posól. Następnie wsyp kaszę lub mieszankę kasz i gotuj około 10 minut na dosyć mocnym ogniu. Gdy woda niemal w całości odparuje z kaszy wyłącz gaz pod garnkiem, przykryj go pokrywką i pozostaw na około 20 minut aby kasza wchłonęła resztę wody, zmiękła i stała się sypka.
Oderwij kilka liści buraka liściastego (botwinka), umyj, a następnie osusz ręcznikami papierowymi. Posiekaj dość drobno twarde łodygi mangoldu, liście natomiast w nieco większe kawałki, chodzi o to, aby równomiernie zmiękły.
Obierz i pokrój w drobną kostkę cebulę. Marchewkę również obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Boczek możesz albo pokroić w kostkę, albo w cienkie paseczki. Wszystko zależy do tego, w jakiej formie boczek posiadasz i oczywiście od Twoich preferencji.
Składniki gotowe, kasza wodę wchłonęła i stała się jędrna i sypka. Można danie finalne przygotowywać.
Na dużej patelni o wysokich brzegach rozgrzej trochę oliwy i wrzuć warzywa oraz boczek. Smaż na średnim ogniu kilka minut mieszając od czasu do czasu. Warzywa oraz boczek posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem oraz suszonym oregano.
Kasza pęczak z warzywami propozycja podania
Gdy warzywa staną się „al dente” wsyp na patelnię kaszę. Całość zamieszaj i dodaj gęsiego smalcu. Jedna lub dwie łyżki wystarczą, aby nadać daniu wybornego, niepowtarzalnego smaku. Smaż jeszcze minutkę, aż smalec roztopi się i pokryje wszystkie składniki równomiernie.
Tylko z pozoru wydawać się może daniem mało atrakcyjnym. Dzięki dodatkom i sposobie jej przygotowania jest naprawdę jest daniem znakomitym.
Przygotuj także pilaw z kaszy pęczak. Popijaj ayranem i poczuj się, jak w Turcji.