Kasza z mięsem wieprzowym i szpinakiem

Kasza pęczak duszona z białym winem, cebulą, czosnkiem i mięsem mielonym na koniec wzbogacona liśćmi szpinaku.

Kasza z mięsem zwana we Włoszech orzotto, to proste, sycące danie. Do jej przygotowania oprócz kaszy pęczak potrzeba jedynie odrobiny dobrej jakościowo wieprzowiny i świeżego szpinaku. Oczywiście jak to we Włoszech tuż przed podaniem dania koniecznie trzeba je skropić odrobiną oliwy extra vergine. Kasza z mięsem nie jest daniem zbyt pięknie wyglądającym. Jednak warto po nią sięgać z uwagi na jej pożywność, dobry smak i stosunkowo szybkie przygotowanie. Namawiam do wypróbowania.

Składniki

150 gramów kaszy pęczak;
150 gramów dość tłustej wieprzowiny (łopatka, karczek);
200 gramów świeżego szpinaku;
1 nieduża cebula;
2 ząbki czosnku;
1 mały kieliszek białego wina;
1 litr bulionu wieprzowego lub drobiowego;

Kasza z mięsem przepis

Mięso zmiel w maszynce, cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, obierz również czosnek. Na patelni rozgrzej trochę oliwy i wrzuć posiekaną cebulę. Zeszklij cebulę i dopiero, gdy będzie zeszklona wrzuć zmiażdżony ząbek czosnku. Następnie dorzuć na patelnię mieloną wieprzowinę i smaż razem około 5 minut, aż mięso się dobrze wysmaży.

Odsuń na bok patelni wstępnie przesmażone mięso i wrzuć obok pęczak. Smaż mięso i kaszę oddzielnie około minuty, a następnie wymieszaj całość i smaż razem ciągle mieszając przez 2 minuty. Podkręć gaz na maxa, a następnie na patelnię wlej wino i je odparuj. Zmniejsz gaz i wlej chochlę gorącego bulionu, gotuj na wolnym ogniu. Postępuj jak przy gotowaniu tradycyjnego risotto, czyli wlewaj kolejne chochle bulionu w momencie kiedy dotychczasowy wyparuje z patelni. Gotuj kaszę na małym ogniu, aby powoli wchłonęła bulion i zmiękła (powinna jedynie pyrkać).

Kasza z mięsem sposób podania

Po upływie około 25 minut, gdy kasza będzie już dość miękka (pamiętaj, że pęczak nigdy nie jest super miękki) wrzuć na patelnię dobrze oczyszczony i pokrojony szpinak. Duś jeszcze 5 minut, aż uzyskasz odpowiednią dla dania konsystencję. Tuż przed podaniem powinna zostać polana niewielką ilością dobrej oliwy extra vergine.


Oto zupa grysikowa przepis łatwy i bardzo smaczny, zapraszam.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *