Kaszanka z soczewicą z warzywami

Kaszanka smażona razem z drobno posiekanymi warzywami i z ugotowaną wcześniej czarną soczewicą.

Kaszanka z soczewicą to danie dla odważnych. Nie, wcale nie dlatego, że smakuje dziwnie, moim zdaniem smakuje rewelacyjnie. Ale dlatego, że na talerzu jest czarno, bardzo czarno, a ponadto kaszanka vel kiszka vel krupniok to danie dla amatora tego specjału. Dietetycy zawsze odradzali jedzenie kaszanki twierdząc, że jest tłusta i nie zawiera zbyt wielu cennych wartości odżywczych dla organizmu. No to proszę bardzo. Oto kaszanka z wysokobiałkową soczewicą i całkiem sporą ilością krótko przesmażonych warzyw. Kogo czerń na talerzu nie przeraża niech próbuje. Zapewniam, że nie pożałuje.

Składniki

1 kaszanka o wadze około 200 gramów;
30 gramów szynki szwarcwaldzkiej;
1 nieduża czerwona cebula;
mały kawałek czerwonej papryki;
50 gramów czarnej lub zielonej soczewicy;
1 łodyga selera naciowego;
dymka;
mała papryczka chilli;

Kaszka z soczewica przepis

Zadbaj, aby kaszanka była jak najwyższej jakości, najlepiej z wiadomego Ci źródła, np. z zaprzyjaźnionego sklepu. Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą, przełóż do garnka, zalej gorącą wodą i gotuj na wolnym ogniu około 25 minut, aż woda niemal całkowicie wyparuje. Wyłącz wtedy gaz pod garnkiem, przykryj go pokrywką i pozostaw na około 15 minut, aby soczewica wchłonęła resztę wody i zmiękła. Zachowaj proporcje przy gotowaniu soczewicy: 1 szklanka soczewicy -> 2 szklanki wody.

Uwaga: nie sól soczewicy, bo pozostanie twarda pomimo gotowania.

Podczas gdy soczewica dochodzi przygotuj pozostaje składniki. Ważne, aby szynka szwarcwaldzka była wysokiej jakości. Nigdy nie kupuj wędzonych wędlin, które w składzie mają aromat identyczny z naturalnym lub aromat dymu wędzarniczego. Sprawdzaj skład tego, co kupujesz. To naprawdę ważne. Do mojego dania użyłem również czerwonej, łagodniejszej cebuli, ale z powodzeniem możesz użyć, jakiej chcesz. Wszystkie składniki pokrój w drobną kosteczkę.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju lub smalcu i wrzuć szynkę szwarcwaldzką. Smaż ją na średnim ogniu 2 minuty, aby nieco się zrumieniła. Wrzuć na patelnię pokrojone dymkę, selera, cebulę, paprykę i chilli. Smaż wszystko na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu, aż warzywa nieco zmiękną. Nie zajmie Ci to więcej, aniżeli 2-3 minuty.

Pozbaw kaszankę skórki i pokrój ją na małe plasterki. Następnie wrzuć na patelnię kaszankę i rozgnieć ja widelcem. Smaż 2-3 minuty.

Kaszanka z soczewicą propozycja podania

Na koniec wrzuć na patelnię ugotowaną soczewicę. Dopraw całość solą (jeżeli potrzeba) i sporą ilością czarnego (a jakże!) pieprzu. Dokładnie wymieszaj i smaż całość około 3 minut, aż składniki się przenikną, a soczewica podgrzeje. Smakuje najlepiej zaraz po usmażeniu.


Spróbuj <<przepis na smażony ryż z kurczakiem i soczewicą>>.


Rekomendowane przepisy