Kasztany pieczone domowym sposobem

Kasztany jadalne moczone w wodzie, a następnie w odpowiedni sposób nacinane i pieczone w piekarniku.

Kasztany pieczone to prawdziwy przysmak i bomba witaminowa. Mowa oczywiście o odmianach jadalnych, nie zaś tych, z których w czasach szkoły podstawowej robiło się ludziki. Kasztany zdecydowanie najlepiej smakują zakupione wprost z ulicy, upieczone w specjalnym piecu. Na Krecie dla odmiany kasztany układa się na ziemi, spala na nich duże gałęzie, a następnie w uzyskanym popiole kasztany piecze, podobnie, jak nasze ziemniaki w ognisku. To chyba dwa najlepsze sposoby przygotowania kasztanów. Cóż zrobić jednak, gdy ogniska w okolicy zrobić się nie da, pieca brak, a chęć na kasztany pieczone się pojawi? Jest sposób, piekarnik daje sobie z nimi całkiem dobrze radę. Może nie ma tego „ogniskowego” zapachu, skorupki nie są pięknie przypalone, ale kasztany pieczone w piekarniku i tak smakują wybornie.

Składniki

1 kilogram włoskich, hiszpańskich lub tureckich kasztanów jadalnych;
sól i/lub masło do podania (opcja);

Przepis na kasztany pieczone

Kup dobre kasztany. Jakie są dobre? Te twarde, pełne w środku. Każdego kasztana weź do ręki, lekko ugnieć, sprawdź, czy nie ugina się pod naciskiem. Najlepsze są te włoskie, hiszpańskie i tureckie, na Krecie również jadłem wyborne, ale nie pamiętam ich pochodzenia. Zdecydowanie jednak nie chińskie, tych zwykle połowę do kosza wyrzucam po upieczeniu. Nie warto.

Kasztany umyj pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osusz suchą ściereczką. Szpicem małego, ostrego nożyka natnij w poprzek skórkę na „grzbiecie” każdego kasztana. Staraj się nie uszkodzić wnętrza kasztana.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni z termoobiegiem. Wyjmij rozgrzaną blachę, połóż na niej papier do pieczenia, a na nim rozłóż nacięte kasztany. Piecz warzywo około 25 minut mieszając je w połowie tego czasu, aby równomiernie się upiekły.

Kasztany pieczone sposób podania

Gdy kasztany są gotowe wyjmij je z piekarnika, ułóż je na suchej ściereczce i szczelnie owiń. Pozostaw tak na 10 minut, aby skórka jeszcze łatwiej z nich odchodziła. Smakują najlepiej jedzone zaraz po upieczeniu. Skórka powinna łatwo odchodzić. Najlepiej zajadać solo, albo z odrobiną soli lub masła. Kasztany to bogate źródło witamin, są bardzo zdrowe i pożywne. Powinny być obowiązkowym składnikiem jesiennej diety.


Przy okazji pieczenia kasztanów możesz przygotować <<bataty pieczone>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *