Keftedakia pulpety mięsne w pomidorach z Grecji

Keftedakia to pulpety przyrządzane z mięsa mielonego doprawionego po grecku i pieczone w piekarniku, a następnie duszone w aromatycznym sosie pomidorowym z cynamonem i miodem.

Keftedakia to jedno z najbardziej popularnych dań w całej Grecji. Nie ma rzeźnika w całej Elladzie, który nie miałby w swojej ofercie tych pulpecików mięsnych przyprawionych na własny sposób. Wystarczy kupić odpowiednią ich ilość i udusić z dowolnymi dodatkami. Kuchnia grecka nie zna granic, nie ma w niej również sztywnych ram i zasad, których trzeba przestrzegać. To właśnie dlatego dania tej kuchni smakują wybornie. Tak jak keftedakia w sosie pomidorowym.

Składniki na pulpety

500 gramów mięsa mielonego (wieprzowe i wołowe)
dwa wiejskie jajka
80 gramów bułki tartej
4 łyżki oliwy
duża cebula
2 ząbki czosnku (obrane i zmiażdżone)
suszone oregano
garść posiekanej natki pietruszki
posiekana świeża mięta do smaku
oliwa extra vergine

Składniki na sos pomidorowy

80 ml oliwy
spora cebula
2 ząbki czosnku
mała laska kory cynamonowej
80 ml czerwonego wytrawnego wina
puszka siekanych pomidorów
kopiata łyżeczka koncentratu pomidorowego
łyżeczka miodu
sól, pieprz

Przepis na pulpety keftedakia w sosie pomidorowym

Na początek połącz wszystkie składniki na pulpety mięsne, dobrze zagniataj, a następnie formuj pulpeciki o zbliżonej wielkości. Ja mieszkając w Grecji mam ten luksus, że gotowe keftedakia kupuję u dowolnego rzeźnika. Rozłóż keftedakia na blasze na papierze do pieczenia, a następnie zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez 20 minut .

Podczas gdy keftedakia się pieką przygotuj sos pomidorowy. W tym celu pokrój najpierw drobno cebulę, a czosnek obierz i przesiekaj. Wlej do rondelka oliwę, a następnie dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę. Zeszklij ją (ale nie przypal!) i dodaj korę cynamonową i posiekany czosnek. Smaż na średnim ogniu 2 minuty. Dodaj łyżeczkę koncentratu pomidorowego i przesmaż chwilkę ze składnikami w rondelku. Wlej około 80 ml czerwonego wytrawnego wina, a następnie odparuj wino. Teraz wrzuć do rondelka 400 ml siekanych pomidorów z puszki i wlej pół szklanki gorącej wody. Następnie dodaj sól i pieprz. Na koniec dodaj łyżeczkę miodu (lub cukru) do sosu, aby zrównoważyć kwasowość pomidorów.

Wyjmij z piekarnika podpieczone keftedakia, a następnie przełóż je do rondelka z sosem pomidorowym.

Porada-> keftedakia możesz przesmażyć zamiast piec, jeśli wolisz

Duś keftedakia w sosie pomidorowym na wolnym ogniu 30 minut pod przykryciem. W tym czasie smaki przegryzą się, a sos zgęstnieje. Dzięki dodatkowi kawałków pomidorów (puszka) sos pomidorowy będzie miał znakomitą strukturę.

Zachwycisz każdego Greka, jeśli Twoje keftedakia podasz z makaronem kritharaki (ziarenka w kształcie ryżu) posypane startym serem owczym. Absolutnie pyszne danie zwłaszcza jeśli pozwolisz mu przegryźć się około godziny po gotowaniu.


Zobacz wyśmienity <<przepis na warzywa duszone w sosie pomidorowym>> po grecku. Rewelacja!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *