Kiełbasa duszona z papryką w pomidorach

Kiełbasa surowa wieprzowa duszona z dodatkiem krojonych papryk oraz ze startymi pomidorami i suszonym oregano.

Kiełbasa duszona w sosie pomidorowym to moja propozycja dla wszystkich fanów naszej białej kiełbasy. Zazwyczaj jadamy ją smażoną z cebulą. Sam jestem wielkim fanem takiego zestawienia, o ile oczywiście kiełbasa biała jest surowa (nie parzona), dobrego pochodzenia i świetnie doprawiona. Czasem jednak warto coś odmienić, stąd pomysł, aby taką pyszną kiełbaskę podać w nieco inny sposób. Moja kiełbasa duszona według poniższego przepisu to danie szybkie, które można zrobić w 15 minut. Warto.

Składniki

3-4 białe surowe, dobrze doprawione kiełbasy;
czerwona papryka;
1 żółta papryka;
zielona papryka;
2 duże pomidory;
1 duża czerwona cebula;
trochę dymki;
suszone oregano;
oliwa z oliwek;
sól, pieprz;

Kiełbasa duszona z papryką przepis

Podstawą udanego dania w tym przypadku jest dobrej jakości, świetne doprawiona biała, surowa kiełbasa. Jeśli masz swojego dostawcę postaw na pewność i jakość. Pamiętaj, lepiej jeść mniej mięsa, za to lepszej jakości. Kiełbasę umyj i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Paprykę umyj, pozbaw pestek i białych błonek, a następnie pokrój w kostkę, jej wielkość zależy od Ciebie. Pokrój grubo dymkę, cebulę obierz i posiekaj również w grubszą kostkę.

Na patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć dymkę oraz cebulę. Podsmaż około 1 minuty na średnim ogniu, a następnie wrzuć na patelnię kiełbasę. Smaż kolejne 3 minuty. Teraz dodaj na patelnię pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż wszystko kolejne 3 minuty. W trakcie smażenia mieszaj składniki na patelni od czasu do czasu. Odwracaj również kiełbasę, aby ładnie się przyrumieniła z każdej strony.

Pomidory zetrzyj na dużych oczkach tarki, a skórę usuń. Starte pomidory przełóż na patelnię, zamieszaj. Dopraw danie solą i suszonym oregano. Świeży pieprz również nie zaszkodzi, szczególnie jeśli preferujesz pikantniejsze dania. Jeśli potrzeba dolej odrobinę gorącej wody, aby poprawić gęstość dania. Duś wszystko na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut.

Kiełbasa duszona z papryką sposób podania

Wlej na patelnię 1 łyżkę oliwy, która znakomicie uzupełni smak dania. Jeśli jednak dodasz za dużo oliwy Twoja kiełbasa duszona będzie zbyt „ciężka”, tłusta, więc ostrożnie z oliwą. Nakłuj kiełbaski w kilku miejscach, aby oddały jeszcze swoje soki do sosu i od tego momentu duś wszystko jeszcze około 2 minut. Smakuje najlepiej podana od razu, ozdobiona natką pietruszki. Kromka dobrego chleba znakomicie uzupełni to danie.


Spróbuj również <<makaron z kiełbasą w sosie pomidorowym>>. Pycha!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *