Kiełbaski smażone z papryką Spetsofai

Cienkie białe kiełbaski krojone w małe kawałki, a następnie smażone z paskami świeżych papryk oraz cebulą, z dodatkiem pasaty pomidorowej.

Kiełbaski smażone z papryką w niniejszym przepisie zwane są w Grecji Spetsofai. Cienkie białe surowe kiełbaski kroi się w małe kawałki, a następnie smaży z krojonymi w paski świeżymi paprykami i cebulą. Na koniec całość zatapia się w pomidorach i dusi kilkanaście minut. Danie przypomina nieco węgierskie leczo. Dzisiaj prezentuję wersję tego dania bez dodatku pomidorów. Nie ukrywam, że czasem zajadam się tym daniem właśnie w takiej okrojonej wersji. W obu przypadkach smakuje jednak naprawdę dobrze.

Składniki

4 cienkie białe kiełbaski (parzone)
papryka czerwona
papryka zielona
mała cebula
szklanka przecieru pomidorowego (opcja)
oliwa extra vergine
sól, pieprz

Przepis na kiełbaski smażone z papryką

Podstawą smaku tej potrawy są oczywiście kiełbaski. Nie możemy również zapomnieć o papryce, która powinna być świeża i jędrna. Jednak przez chwilę skupię się na kiełbaskach, ponieważ od tego jakich kiełbasek użyjesz zależeć będzie ostateczny smak Twojej potrawy. W tej potrawie proponuję wykorzystać kiełbaski białe parzone, oczywiście jak najlepiej doprawione i jak najwyższej jakości. Jeśli jednak dysponujesz kiełbaskami surowymi to po prostu przed przygotowaniem tego dania wrzuć je do wrzącej wody i obgotuj wstępnie przez 3 minuty.

Kiełbaski pokrój na dwucentymetrowe kawałki, a paprykę w cieniutkie paski. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Warzyw w tym daniu nie powinno być więcej niż 30 procent. To jednak kiełbaski są głównym składnikiem tej potrawy. Włóż wszystkie składniki do miski, dodaj nieco soli i świeżo zmielonego pieprzu, a następnie skrop oliwą i dobrze wymieszaj.

Smaż kiełbaski z papryką na patelni na średnim ogniu 3 do 4 minut uważając, aby ich nie przypalić, ale i zanadto nie zrumienić.
Dopraw do smaku w razie konieczności i i podawaj z Twoim ulubionym dodatkiem.

Porada-> Spetsofai to danie kuchni greckiej. W oryginale Grecy duszą powyższe składniki z salsie pomidorowej. Jak Ty przygotujesz to danie zależy tylko do Twoich preferencji (poznaj przepis na eintopf w stylu kreteńskim).


Przygotuj pyszny strogonow wieprzowy i poczuj klimat PRL-u.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *