Kieszonki z kurczaka podane z puree z ciecierzycy

Kieszonki z kurczaka przygotowany z piersi z kurczaka rozbitych na kotlety, a następnie wypełnionych serem, suszonymi pomidorami i bazylią, złożone i pieczone.

Kieszonki z kurczaka to proste i bardzo smaczne danie. Przy przygotowaniu dań liczy się smak i udane zestawienie na talerzu różnych składników. W tym przypadku to zestawienie jest naprawdę fajne i idealne na każdą porę roku. Do przyrządzania piersi kurczaka mam tylko jedną uwagę, nie przesuszaj tego mięsa. Ten kawałek kurczaka jest już sam w sobie mało wyrazisty i chudy, a pieczony bądź smażony zbyt długo staje się ponadto wysuszony. Takiego mięsa nie polecam. Gdy jednak dopilnujesz odpowiedniego czasu pieczenia kieszonki z kurczaka będą niezwykle soczyste, a dzięki ich zawartości niezwykle smaczne.

Składniki

3 piersi kurczaka;
100 gramów twardego, dobrze rozpiekającego się sera żółtego;
kilka suszonych pomidorów w oliwie;
garść liści bazylii;
400 gramów ciecierzycy z puszki;
1-2 ząbki czosnku;
1 cytryna;
1 łyżeczka mielonej, ostrej papryki;
oliwa extra vergine;
natka pietruszki;
sól, pieprz;

Przepis na kieszonki z kurczaka

Piersi kurczaka delikatnie rozbij tłuczkiem przez folię spożywczą, aby uzyskać kotlety o grubości około 1 centymetra. Posól je, popierz, a także posyp obficie swoimi ulubionymi przyprawami. Jeśli używasz mieszanki przypraw sprawdź, czy zawiera sól, jeśli tak, nie sól mięsa dodatkowo. Z boku każdego z kotletów rozłóż po dwa plastry sera oraz 1 lub 2 duże kawałki suszonego pomidora, uprzednio odsączonego na ręczniku papierowym z nadmiaru oliwy. Na pomidory nałóż po kilka dużych listków świeżej bazylii.

Pieczemy kieszonki z kurczaka

Kotlety złóż na pół, połącz brzegi ugniatając mięso, uformuj dłonią w kieszonki i lekko je spłaszcz. Tak uformowane kieszonki z kurczaka przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp zastosowaną wcześniej przyprawą z wierzchu i dodatkowo skrop odrobiną oliwy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz 15 do 20 minut (zaglądaj, aby nie przesuszyć mięsa).

Przygotowujemy puree z ciecierzycy 

Podczas gdy mięso się piecze przygotuj puree z ciecierzycy. W tym celu do miski malaksera wrzuć 400 gramów dobrze opłukanej pod bieżącą wodą ciecierzycy z puszki. Dodaj 1 lub 2 ząbki czosnku, wyciśnięty sok z cytryny, a także kilka łyżek wody mineralnej. Wsyp 1 łyżeczkę mielonej, ostrej papryki, szczyptę soli oraz wlej nieco oliwy extra virgin. Całość zmiksuj. W razie potrzeby dodaj któryś ze składników, aby uzyskać właściwy smak i konsystencję.

Kieszonki z kurczaka sposób podania

Puree przełóż do miseczki i posyp posiekaną natką pietruszki. Upieczonego kurczaka wyjmij z piekarnika i pozostaw na 3 minuty, aby po jego rozkrojeniu ser nie wylał się na wierzch. Przekrój mięso po skosie, ułóż na talerzu i podawaj z puree z ciecierzycy.


Poznaj przepis na roladki z cukinii oraz przepis na roladki z kurczaka podane w sosie mocno paprykowym.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *