Kleftiko jagnięcina po zbójnicku

Kleftiko to wolno pieczona jagnięcina z kością przyprawiona świeżymi i suszonymi ziołami z dodatkiem ziemniaków i sera.

Kleftiko to popularne w Grecji danie, którego bazą jest jagnięcina. Nazwa dania wywodzi się od greckiego słowa kleftes, które przetłumaczyć można jako „złodzieje”. Podczas okupacji tureckiej w Grecji partyzanci aby się pożywić kradli z pasącego się stada jagnię. Aby je upiec umieszczali mięso w wykopanych w ziemi dołach. Na dnie dołu rozpalali polana, a dół przysypywali ziemią. Przez noc mięso piekło się powoli, a dzięki takiemu zabiegowi Turcy nie byli w stanie wyczuć zapachu piekącego się mięsa, a tym samo namierzyć partyzantów. Uwierzcie, że warto.

Składniki

kilogram jagnięciny
2 duże ziemniaki
grillowana papryka marynowana (opcja)
2 cytryny
świeży rozmaryn
suszone oregano
tymianek suszony
kilka gałązek świeżego rozmarynu
laska cynamonu
papryka czerwona
zielona papryka
2-3 ząbki czosnku
oliwa extra vergine
kawałek sera feta
sól, pieprz

Przepis na kleftiko jagnięcinę po zbójnicku

1. Przygotuj wszystkie składniki. Pamiętaj, że w stosunku do oryginału składników jest tutaj więcej. Jeżeli wolisz użyj tylko wybrane przez siebie dodatki. Co do mięsa to najlepszym wyborem będzie łopatka jagnięca albo udziec. Mięso powinno być oczywiście z kością i pokrojone w nieduże kawałki.

2. Wyciśnij sok z cytryn i wlej go do naczynia. Następnie dodaj obrany i posiekany czosnek oraz wlej 2-3 łyżki oliwy. Do marynaty dodaj również łyżeczkę suszonego oregano i tyle samo suszonego majeranku.

3. Zamieszaj marynatę. Mięso posól i polej połową przygotowanej marynaty. Wrzuć do mięsa laskę cynamonu i kilka gałązek świeżego rozmarynu. Wmasuj marynatę i przyprawy w mięso i odstaw na bok.

4. Obierz ziemniaki, pokrój je w łódeczki, posyp solą i pieprzem, a następnie wlej do nich pozostałą marynatę. Dodaj gałązki rozmarynu i jeszcze więcej czosnku (jeśli lubisz). Wlej do ziemniaków około 50 ml wody i zamieszaj wszystko dokładnie.

5. Grillowana marynowana czerwona papryka to świetny dodatek do tego dania. Jeśli jednak nie dysponujesz tym składnikiem nie musisz go specjalnie do tego celu kupować.

6. Do przyrządzenia kleftiko najlepiej jest użyć dość niskiego, ale szerokiego naczynia żaroodpornego. Wyłóż spód i boki takiego naczynia folią aluminiową, a następnie papierem do pieczenia. Do tak przygotowanego naczynia włóż przyprawione ziemniaki. Na ziemniakach rozłóż pokrojoną paprykę marynowaną.

7. Na wierzchu warzyw rozłóż jagnięcinę.

8. Zawiń całość w zgrabny pakunek, jak na zdjęciu.

9. Pakunek owiń znajdującą się pod jego spodem folią aluminiową. Naczynie przykryj pokrywą i wstaw do piekarnika. Piecz kleftiko w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 2,5 godziny.

10. W międzyczasie pokrój świeże papryki w większą kostkę i przygotuj ser. Zwykle jest to feta, ale możesz użyć innego dowolnego, np. twardego łatwo roztapiającego się sera.

11. Po wskazanym powyżej czasie wyjmij naczynie z pieczoną jagnięciną. Delikatnie otwórz pakunek i sprawdź, czy mięso jest idealnie miękkie.

Porada-> jeśli jagnięcina nie jest jeszcze wystarczająco miękka włóż naczynie z mięsem z powrotem do piekarnika i piecz kolejne 30 minut. Idealnie upieczone mięso bez problemów powinno odchodzić od kości.

12. Gdy mięso jest miękkie rozłóż na jego wierzchu pokrojoną paprykę i posyp je serem. Włóż naczynie do piekarnika. Podkręć temperaturę grzania do 230 stopni Celsjusza i zapiekaj 10-20 minut, aż mięso i ser się zrumienią.

13. Po wyjęciu z pieca pozwól mięsu kilka minut odpocząć. Serwuj w naczyniu, w którym kleftiko zostało przygotowane. Na stole możesz położyć również placek <<pita ze szpinakiem i serem>>.

Rekomendowane przepisy