Klopsiki cielęce w sosie koperkowym

klopsiki cielęce w sosie koperkowym podane z ziemniakami gotowanymi

Klopsiki cielęce w sosie koperkowym to kapitalne danie, które łączy w sobie delikatność cielęciny z pysznym sosem. Oczywiście od dodatków zależy wzmocnienie smaku klopsików. Tym razem do mięsa cielęcego dodałem trochę kiełbasy z ziołami oraz dosłownie odrobinę tajemniczego składnika. Efekt przeszedł moje oczekiwania zwłaszcza, że klopsiki cielęce w sosie podaję tutaj z młodymi ziemniakami i mizerią z wiejską, kwaśną śmietaną. Należy pamiętać, że w okresie zimowym takie klopsy można podawać z innymi dodatkami i warzywami przynależnymi tej porze roku.

Składniki

400 gramów cielęciny;
200 gramów surowej, białej kiełbasy;
30 gramów wędzonej słoniny;
2 duże pęczki koperku;
1 jajko;
słodka mielona papryka;
1 łyżka bułki tartej;
2 duże łyżki masła;
dwie łyżki mąki;
2 szklanki bulionu warzywnego (najlepiej odlanego z gotujących się klopsików);
1 duża łyżka kwaśnej śmietany;
sól, pieprz;

Przepis na klopsiki cielęce w sosie koperkowym

Wyjmij z jelita kiełbasę, mięso pokrój w grubą kostkę, podobnie pokrój słoninę. Wszystko zmiel w maszynce do mięsa, a następnie przełóż do dużej miski. Do mięsa dodaj posiekany koperek, wbij jajko, dodaj 1 łyżkę bułki tartej, 1 łyżeczkę słodkiej, mielonej papryki, a także sól, pieprz. Wyrabiaj mięso przez około 5 minut, aby uzyskać gładką, lepką masę. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Gdy mięso już się przegryzie z dodatkami, formuj z niego  małe klopsiki cielęce i układaj je na folii spożywczej, z mojej masy uformowałem 42 klopsiki.

Klopsiki cielęce w sosie koperkowym sposób podania

W dużym garnku zagotuj domowy bulion warzywny i wrzucaj klopsiki cielęce. Gotuj je na małym ogniu 10 minut (czas gotowania uzależniony jest od wielkości klopsików). Podczas gdy klopsy się gotują przygotuj sos koperkowy (poznaj <<przepis na sos koperkowy>>). Podawaj z młodymi ziemniakami i mizerią z kwaśną, wiejską śmietaną.


Poznaj również super smaczny <<przepis na pulpety rybne w sosie koperkowym>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *