Klopsiki po włosku które Wam dzisiaj proponuję są bardzo smaczne i łatwe do przygotowania. Nie potrzeba do nich żadnych tajemnych, czy trudnych do zdobycia składników. Ilu kucharzy, tyle rodzajów klopsów, pulpetów itp.. Ale tak naprawdę wystarczy dobra wieprzowina oraz przyprawy, w tym przypadku takie w stylu włoskim. Jakie? Dowiesz się w przepisie poniżej. Do takich klosików pasuje znakomicie domowy sos pomidorowy. I jak na kuchnię włoską przystało klopsiki po włosku podaję z przepyszną polentą, czyli kaszką kukurydzianą na gęsto.
Składniki
400 gramów łopatki wieprzowej;
1 duże wiejskie jajko;
natka pietruszki;
mieszanka suszonych przypraw (bazylia, oregano, cząber, tymianek);
2 łyżki bułki tartej lub okruchów suchego chleba;
1 ząbek czosnku;
1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki;
odrobina ostrego sosu chili lub płatków chili;
mąka pszenna;
300 ml domowego sosu pomidorowego;
200 gramów surowego, wędzonego boczku;
150 gramów kaszki kukurydzianej;
liść laurowy, dwie kulki ziela angielskiego;
sól;
Przepis na klopsiki po włosku
1. W dzisiejszych czasach coraz trudniej jest kupić dobre mięso. Lepiej jeść go mniej i rzadziej, ale na nim nie oszczędzać. Od mojego stałego sprzedawcy kupiłem 400 gramów znakomitej, świeżej łopatki wieprzowej, którą samodzielnie zmieliłem. Nie kupuj gotowego mięsa mielonego, chyba że ze sprawdzonego źródła.
2. Do zmielonego mięsa dodaj: jajko, garść posiekanej natki pietruszki, mieszankę suszonych przypraw (bazylia, oregano, cząber, tymianek), 2 łyżki bułki tartej lub okruchów suchego chleba, ząbek czosnku, łyżeczka słodkiej, mielonej papryki, odrobina ostrego sosu chili lub płatków chili, sól. Wymieszaj całość na gładką masę i odstaw na 15 minut.
3. Formuj niewielkie klopsiki; najlepsze będą takie „na jeden kęs” (wielkości orzecha włoskiego). Oprócz klopsiki mąką i smaż na oliwie na średnim ogniu, aż się zrumienią.
4. Usmażone klopsiki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych, a następnie przełóż do garnka. Wlej 300 ml domowego sosu pomidorowego (oczywiście mogą to być również przetarte pomidory, włoska passata lub pomidory z puszki).
Porada-> <<domowy sos pomidorowy>> zrobiony z dojrzałych pomidorów szczycie sezonu letniego to najlepsza rzecz, jaka można wydobyć ze swojej spiżarni zimą.
Dolej pół szklanki wody i duś klopsiki na wolnym ogniu około 15 minut.
5. Pora na polentę – potrzebne będą 200 gramów surowego, wędzonego boczku oraz 150 gramów kaszki kukurydzianej. Świeża bazylia służyć będzie ostatecznej dekoracji dania…
6. Boczek umyj, przełóż do garnka i zalej 1 litrem zimnej wody. Dodaj liść laurowy, dwie kulki ziela angielskiego i gotuj 45 minut, aż boczek zmięknie i uzyskasz znakomity wywar. Przecedź wywar z boczku, powinno go pozostać około 800 ml. Na wrzący wywar wsypuj powoli kaszkę kukurydzianą i cały czas mieszając gotuj ją 3 minuty lub według wskazań na opakowaniu.
Klopsiki po włosku sposób podania
Polenta powinna mieć lekko lejącą się konsystencję. Gdy będzie gotowa możesz do niej dodać trochę łatwo topiącego się sera lub/i masła, a nawet wkroić trochę boczku, na którym był robiony wywar do polenty. W tym wypadku ja nie dodałem nic z tych rzeczy, żeby było „chudziej”. Nałóż polentę na talerz, rozłóż klopsiki i polej sosem pomidorowym. Danie ozdób listkami świeżej bazylii.