Klopsiki rybne na kwaśno w zalewie octowej

Klopsiki rybne przygotowane ze zmielonej surowej ryby zmieszanej z cebulą, jajkiem i bułką tartą, a następnie formowane w klopsiki i smażone, przygotowane na kwaśno w zalewie octowej.

Klopsiki rybne w zalewie octowej to znakomita zakąska szczególnie na tzw. domówki. W niniejszym przepisie proponuję klopsiki rybne ze śledzia z dodatkiem makreli i dorsza. Takie zestawienie ryb gwarantuje całkowicie unikalny smak klopsików. Po ich uformowaniu należy je usmażyć, a następnie zalać zalewą octową. Klopsiki rybne na kwaśno to doskonała przekąska na zimno. Trochę dłubaniny przy nich jest, ale robiąc ją z podanych przeze mnie ilości otrzymasz klopsiki, którymi będziesz się zajadać kilka dni. O ile oczywiście nie zjesz ich wcześniej.

Składniki

300 gramów surowego, niesolonego śledzia
200 gramów fileta z dorsza
1 nieduża makrela wędzona
2 spore cebule
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki bułki tartej
1 litr oleju rzepakowego do smażenia

Zalewa octowa

1 szklanka octu spirytusowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
4 ziela angielskie
1-2 liście laurowe
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka białej ziaren gorczycy
sól, pieprz

Przepis na klopsiki rybne na kwaśno

Przygotuj ryby. Pamiętaj, że śledź ma stanowić bazę, dorsz uzupełnienie, a ryba wędzona ma nadać charakterystycznego posmaku. Oczywiście proporcje użytych ryb kształtuj według własnego upodobania (równie dobrze można użyć jedynie śledzi i makreli). Zdejmij skórę ze śledzi, dorsza pokrój w mniejsze kawałki, natomiast z makreli usuń skórę i ości. Obierz 2 średnie cebule i pokrój na kawałki. Wszystko zmiel razem w maszynce.

Zrób zalewę. Do garnka wlej: 1 niepełną szklankę octu spirytusowego, 3 szklanki zimnej wody, wrzuć 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry, 1 łyżeczkę cukru, 4 ziela angielskie, liść laurowy, a także sól i pieprz „po dwie szczypty”. Dodatkowo wrzuć po jednej łyżeczce ziaren kolendry i białej gorczycy. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut (otwórz okna, zapach octu będzie bardzo intensywny!). Następnie pozostaw do przestygnięcia.

Do wcześniej zmielonych ryb i cebul dodaj: 1 jajko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki bułki tartej, dużo soli. a także świeżo zmielonego pieprzu. Dobrze wymieszaj masę, a następnie uformuj z niej niewielkie klopsiki. Klopsiki rybne obtaczaj w bułce tartej i smaż w głębokim, nie za gorącym tłuszczu przez kilka minut, aby uzyskały złocisty kolor. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Klopsiki rybne na kwaśno sposób marynowania

Pokrój w piórka dwie cebule, a następnie zalej je wrzątkiem. Po minucie odcedź cebulę i pozostaw na durszlaku. Dzięki temu zabiegowi cebula nieco skruszeje i nie będzie zbyt ostra w smaku. Następnie układaj w naczyniu po kolei warstwy klopsików i cebuli. Całość zalej wcześniej przygotowaną ciepłą, ale nie gorącą zalewą. Przestudź, a następnie odstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Podawaj na zimno, oczywiście z marynowaną z klopsikami cebulką.


Wypróbuj również znakomity babciny <<przepis na śledzie opiekane w zalewie octowej>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *