Klopsiki z cukinii z fetą i świeżą miętą

klopsiki z cukinii

Klopsiki z cukinii z miętą wymagają starcia i naprawdę dobrego odciśnięcia dojrzałych cukinii. Uzyskana w wyniku odciśnięcia masa z cukinii winna zostać wymieszana z serem feta i mnóstwem posiekanych ziół z miętą na czele, a następnie uformowana w klopsiki i smażona krótko w głębokim tłuszczu. Cała sztuka przygotowania dobrych klopsików z cukinii polega na umiejętnym skomponowaniu proporcji pomiędzy cukinią, a mąką i bułką tartą. Gdy użyjesz za dużo mąki Twoje klopsiki będą niesmaczne i gumowe. Gdy mąki dodasz za mało Twoje klopsiki rozpadną się podczas smażenia. Najlepiej zatem usmaż najpierw jednego klopsa celem sprawdzenia właściwości ciasta z cukinii.

Składniki

650 gramów cukinii
150 gramów sera feta
100 gramów mozzarelli
pęczek natki pietruszki
garstka listków świeżej mięty
dymka
cebula
dwa wiejskie jajka
bułka tarta (drobnoziarnista)
mąka pszenna
sól, pieprz

Przepis na klopsiki z cukinii

Cukinie wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikami i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Przełóż startą cukinię na durszlak lub sito, posyp łyżeczką soli, wymieszaj i pozostaw na 15 minut do odcieknięcia. Po wskazanym powyżej czasie dobrze odciśnij z wody cukinię i przełóż ją do dużej miski. Zetrzyj do niej obraną cebulę. Wkrusz do cukinii ser feta, a także pokrojoną w drobne kawałki mozzarellę.

Posiekaj drobno świeżą miętę, dymkę oraz natkę pietruszki i również dodaj je do cukinii. Ilość ziół powinna wpłynąć na smak klopsików, więc nie żałuj ich. Do cukinii z ziołami wsyp 1 kopiatą łyżkę mąki, a także 2 kopiate łyżki bułki tartej, dodaj sól (dwie łyżeczki) oraz pieprz (pół łyżeczki). Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Uzyskana masa nie powinna być zbyt rzadka, bowiem będziemy z niej  formować klopsiki.

W rondelku rozgrzej olej. Formuj dłońmi klopsiki i obtaczaj w bułce tartej, a następnie smaż je w głębokim oleju 5 do 7 minut. Po usmażeniu odsącz klopsiki z cukinii na ręcznikach papierowych. Podawaj z sosem tzatziki (poznaj przepis na sos tzatziki).


Przygotuj również mięsna wersję czyli klopsiki drobiowe i podawaj je z młodą kapustą zasmażaną. Rewelacja!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *