Klopsiki z dorsza z porem i ryżem

Klopsiki z dorsza mielonego wymieszanego z przyprawami orientalnymi i porem, a następnie formowanego w klopsy i smażonego.

Klopsiki z dorsza według poniższego przepisu to kolejna już wersja klopsów rybnych. Jako głównej przyprawy użyłem mielonego curry oraz przypraw orientalnych. Klopsy serwuję z żółtym ryżem. Zachęcam do wypróbowania. Jeśli nie masz przyprawy orientalnej użyj samego curry, klopsy i tak będą smaczne. Oczywiście zachęcam do eksperymentowania z różnymi przyprawami, użyj swoich ulubionych. Bo tak naprawdę to przesmażony por jest tutaj istotą smaku.

Składniki

400 gramów fileta z dorsza;
1 mały por;
200 gramów ryżu;
szafran lub mielona kurkuma;
2 łyżki mąki kukurydzianej;
wiejskie jajko;
1 łyżka świeżo startego imbiru;
łyżeczka przyprawy curry;
1 łyżeczka przyprawy tandoori (lub innej, indyjskiej);
kapusta pekińska
olej arachidowy;
sól, pieprz;

Przepis na klopsiki z dorsza

Przygotuj 400 gramowy filet z dorsza, a następnie dobrze go opłucz, osusz i wyjmij ości. Pokrój rybę na kawałki i zmiel w maszynce. Zmieloną rybę przełóż do miski. Dodaj 2 łyżki mąki kukurydzianej, 1 jajko, 1 łyżkę świeżo startego imbiru, 1 łyżeczkę przyprawy curry, 1 łyżeczkę przyprawy tandoori także  sól, pieprz. Całość zamieszaj.

Jednego średniego pora posiekaj bardzo drobno i przesmaż na oleju arachidowym tak, aby lekko zmiękł, ale pozostał jędrnym. Dodaj przesmażonego pora do masy, ostatecznie dopraw, a następnie wymieszaj całość. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Podczas gdy dorsz przechodzi aromatami przypraw ugotuj 200 gramów ryżu we wrzącej, osolonej wodzie. W połowie gotowania dodaj szczyptę szafranu. Dzięki temu ryż nabierze pięknego koloru i specyficznego smaku. Liście kapusty pekińskiej blanszuj przez 3 minuty we wrzącej wodzie, a następnie osusz je ręcznikiem papierowym.

Klopsiki z dorsza sposób podania

Wyjmij masę z lodówki i formuj z niej klopsiki z dorsza. Obtocz je lekko w mące kukurydzianej. Smaż klopsiki z dorsza na oleju arachidowym po kilka minut z każdej strony. Odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj na liściach kapusty pekińskiej i ryżu szafranowym, polane tajskim sosem słodko pikantnym.


A może poznasz <<przepis na klopsiki rybne na kwaśno>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *