Klopsiki z tofu wędzonego dla wegetarian

Klopsiki z tofu wędzonego z dodatkiem imbiru, sosu sojowego, dymki i czosnku smażone krótko w głębokim tłuszczu. Zadowolą nawet najwybredniejsze smaki wegefanów.

Klopsiki z tofu wędzonego z dodatkiem imbiru, sosu sojowego, dymki i czosnku smażone krótko w głębokim tłuszczu. Zadowolą nawet najwybredniejsze smaki wegefanów. Klopsiki z tofu według tego prostego przepisu to bardzo ciekawa propozycja obiadu. Warto użyć wędzonego tofu, ale takie tradycyjne zwykłe również będzie OK. Ważne, by tofu było dość twarde. Jeśli chodzi zaś o sos sojowy to używam już od dłuższego czasu sosu sojowego japońskiego z obniżoną zawartością soli. Jest dużo łagodniejszy od tego „zwykłego” no i zdecydowanie mniej słony. Jest po prostu lepszy. Całości dopełnia żółta fasolka szparagowa. Pycha.

Składniki

200 gramów twardego wędzonego tofu;
bułka tarta;
mały korzeń świeżego imbiru;
1 jajko;
dymka lub szczypiorek;
1 ząbek czosnku;
sos sojowy;
pasta wasabi;
olej arachidowy lub roślinny;
sól, pieprz;

Przepis na klopsiki z tofu

Tofu umyj pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym, pokrój w małe kawałki, a następnie rozgnieć dobrze widelcem.

Do miski z rozgniecionym tofu dodaj posiekany szczypiorek lub dymkę, 3 łyżki bułki tartej, łyżkę startego świeżego imbiru. Nastepnie dodaj 3 do 5 łyżek sosu sojowego (w zależności od tego, jak słony masz sos sojowy), a także zmiażdżony ząbek czosnku, 1 żółtko jajka. Masę wymieszaj dokładnie, jeżeli trzeba dopraw dodatkowo. Miseczkę z masą owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut, aby masa się przegryzła.

Z masy formuj kulki wielkości piłek do golfa,  z podanej ilości składników powinno ich wyjść około 12 sztuk. Następnie rozgrzej na patelni olej arachidowy lub roślinny i wrzuć klopsiki. Smaż na średnim ogniu. Klopsiki podczas smażenia obracaj, aby usmażyły się równomiernie. Powinny być gotowe po około 5 minutach. Odsącz je na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.

Podczas gdy klopsiki się smażą przygotuj sos. W tym celu do miseczki wlej kilka łyżek sosu sojowego, a następnie dodaj odrobinę ostrego wasabi. Wymieszaj, aby wasabi dobrze się rozpuściło. Uważaj, bo zarówno sos sojowy, jak i wasabi są słone, nie przesadź z ilością.

Klopsiki z tofu sposób podania

Z klopsikami doskonale komponuje się fasolka szparagowa. Przygotuj zatem 500 gramów żółtej fasolki szparagowej, a następnie wrzuć na wrzątek i gotuj około 10 do 15 minut, aż będzie „al dente”. Podawaj z fasolką szparagową, posypaną dymką lub szczypiorkiem i polane ostrym sosem chili lub sriracha. Do tego obowiązkowo sos sojowy wymieszany z wasabi.


Wypróbuj ciekawy przepis ma fasolkę szparagową z szynką oraz przepis na kotlety wege z fasoli przyrządzone z fasoli i ciecierzycy.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *