Klopsy mielone znane pod nazwą Soutzoukakia są przyjemną odmianą dla wszelkiego rodzaju kotletów mielonych. To bardzo popularne w Grecji danie może przybierać wiele postaci. Można dodać do niego cebulę, czosnek, cynamon, jednak to zawsze kmin rzymski i maczany w winie chleb stanowić będą jego bazę. I jak to w zakochanej w pomidorach Grecji i te klopsy podaje się zatopione w aromatycznym sosie pomidorowym. Dodatkami zwykle są ryż lub puree ziemniaczane.
Składniki na klopsy
500 gramów wołowiny na gulasz
500 gramów łopatki wieprzowej
5-6 kromek czerstwego chleba
pół szklanki czerwonego wina
1-2 kopiate łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
2 łyżeczki płaskie cynamonu
2 wiejskie jajka
3 cebule
3-4 ząbki czosnku
2-3 liście laurowe
Składniki na sos pomidorowy
500 ml przecieru pomidorowego (passata)
puszka pomidorów
szczypta cukru
sól, pieprz
oliwa
Przepis na klopsy mielone Soutzoukakia
Skrop miąższ chleba winem i wymieszaj, aby chleb wchłonął wino. Cebulę obierz i grubo posiekaj. Czosnek obierz i pokrój na duże kawałki. Mięso pokrój w grubą kostkę. Jeśli mięso ma nieco tłuszczu nie usuwaj go pod żadnym pozorem. Mięso zmiel w maszynce razem z namoczonym (lekko odciśniętym) chlebem, cebulą, czosnkiem, a także połową pęczka natki pietruszki.
Do zmielonego mięsa dodaj cynamon, a także kmin rzymski według własnego uznania. Do mięsa dodaj 6 łyżek oliwy, 1 lub 2 jajka (według uznania), sól i pieprz. Wyrabiaj na gładką masę 5 minut, a następnie wyrobione mięso odstaw na godzinę do lodówki.
Podczas gdy mięso odpoczywa przygotuj sos pomidorowy. W tym celu posiekaj drobno cebulę i czosnek. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek. Krótko przesmaż i dodaj przecier pomidorowy i pomidory. Dodaj szczyptę cukru, trochę kminu rzymskiego, cynamon, liść laurowy, sól, pieprz. Duś na wolnym ogniu 20 minut.
Klopsy mielone Soutzoukakia propozycja podania
Z mięsa formuj małe owalne klopsy mielone, a następnie smaż je w dość głębokiej oliwie. Możesz je przed tym oprószyć mąką, ale nie jest to warunek konieczny. Sprawa czysto indywidualna. Przesmażone klopsy odsącz na ręcznikach papierowych, a następnie włóż do garnka z sosem pomidorowym. Wyjmij liść laurowy.
Przykryj rondel i duś kotleciki na wolnym ogniu 10-15 minut. Alternatywnie zapiekaj klopsy mielone w sosie pomidorowym w piekarniku. Podawaj z ryżem lub zmiażdżonymi ziemniakami posypane posiekaną natką pietruszki.
Przygotuj pyszny grecki gulasz wołowy stifado przepis na wskroś oryginalny. Wypróbuj sprawdzony przepis na klopsy wieprzowe w sosie z sałatą rzymską. Wyjątkowy smak!