Klopsy w sosie cytrynowym z Grecji

Klopsy mięsne z dodatkiem ryżu duszone z warzywami i podane w sosie cytrynowym.

Klopsy w sosie cytrynowym to bardzo popularne greckie danie znane pod nazwą Youvarlakia avgolemono. Tak naprawdę zwykle jest to gęsta zupa z klopsami mięsnymi, ale danie dorobiło się już chyba tyle mutacji, co nasz bigos. W każdym domu przyrządza się je nieco inaczej. Nie należy zrażać się cytrynowym sosem, bowiem danie wcale nie jest kwaśne. Sok z cytryny doskonale odświeża to dość sycące danie, a jednocześnie wymieszany z żółtkami nadaje sosowi aksamitności. Całość smakuje genialnie.

Składniki

250 gramów mięsa mielonego
3/4 szklanki ryżu do risotto
czerwona cebula
natka pietruszki
świeży koperek
oliwa extra vergine
duży ziemniak
marchewka
seler naciowy lub korzeniowy
mały por lub dymka
3 wiejskie jajka
mąka kukurydziana
cytryna
sól, pieprz

Przepis na klopsy w sosie cytrynowym

Moim zdaniem najlepsze mięso do tego dania to mięso mieszane, wołowe z wieprzowym. Ostatecznie może to być sama wieprzowina. Mięso włóż do dużej miski, następnie wbij do niego małe jajko oraz wsyp suchy ryż. Powinien to być ryż do risotto, który sklei klopsy. Do mięsa dodaj również po łyżce posiekanej natki pietruszki i koperku. Całość posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem, a także dodaj startą cebulę. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę. Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

Podczas gdy mięso się chłodzi przygotuj pozostałe składniki. Dymkę pokrój w kilkucentymetrowe kawałki, a marchewkę, ziemniaki i seler w drobną kostkę. Z pęczków natki pietruszki i koperku odkrój ich łodygi. Umieść je w gazie, którą następnie owiń nicią kuchenną. Odłóż na bok.

Porada-> zamiennie użyć możesz selera korzeniowego zamiast naciowego i pora zamiast dymki. Wywar będzie równie pyszny.

Na patelnię wlej nieco oliwy i wrzuć warzywa. Smaż na średnim ogniu 5-7 minut mieszając od czasu do czasu. Warzywa nie mogą się zrumienić, a jedynie drobinę zmięknąć. Przesmażone warzywa przełóż do niedużego garnka. Wlej do niego tyle gorącej wody, aby prawie przykryła klopsy. Dodaj łyżeczkę soli. Wrzuć do garnka owinięte w gazę łodygi ziół. Wzmocnią smak Twojego wywaru.

Wyjmij mięso z lodówki i formuj małe klopsy wielkości orzecha włoskiego. Następnie klopsy wrzuć na gotującą się wodę z przesmażonymi wcześniej warzywami. Gotuj youvarlakia około 30 minut na małym ogniu.

Podczas gdy klopsy się gotują przygotuj sos avgolemono. To sos, który nadaje ton całej kuchni greckiej. Jego przygotowanie jest banalne, natomiast efekt znakomity. Na początek do filiżanki wsyp kopiatą łyżeczkę mąki kukurydzianej i wciśnij doń sok z jednej cytryny. Całość dobrze wymieszaj. Oddziel żółtka od białek dwóch jajek. Białka dobrze rozkłóć w misce. Następnie dodaj do nich ich żółtka. Wymieszaj. Dzięki temu masa będzie bardziej puszysta, a sos dodatkowo zyska na aksamitności. Do puszystej masy z jajek wlej rozmieszaną w soku z cytryny mąkę. Zamieszaj, aby połączyć całość.

Porada-> klopsy w sosie cytrynowym nie mogą się zagotować, bo wtedy sos zetnie się i rozwarstwi.

Gdy klopsy są miękkie zahartuj przygotowaną masę jajeczną 2-3 chochelkami wywaru, w którym gotują się klopsy. Pamiętaj, by robić to powoli i cały czas mieszać, aby masa jajeczna nie ścięła się pod wpływem wysokiej temperatury. Zdejmij garnek z daniem z palnika, a następnie wlej do niego sos cytrynowy.

Delikatnie ruchem kulistym poruszaj garnkiem, aby masa jajeczna równomiernie rozprowadzona została w całym wywarze. Po kilkudziesięciu sekundach wywar powinien zgęstnieć i stworzyć aksamitny sos cytrynowy. Podawaj w głębokim talerzu razem ze świeżym pieczywem, którym należy pomagać sobie wychłeptywać pyszny sos z warzywami.


Przygotuj także pyszny <<przepis na zapiekankę z kurczakiem i brokułem>>.


Rekomendowane przepisy