Klopsy wieprzowe w sosie z rzymską sałatą

Klopsy wieprzowe przyrządzone z mięsa mielonego tradycyjnie doprawionego, formowane w klopsy, a następnie gotowane w bulionie razem z dymką i sałatą rzymską podawane w sosie.

Klopsy wieprzowe w sosie to żadna nowość. Ale moje klopsy zatopione są w pysznym lekko cytrynowym sosie z dodatkiem sałaty rzymskiej. Tak, tak to nie pomyłka. Tak właśnie robi się na Krecie, a ja ten sposób podbieram i przekazuję Wam. Danie jest bardzo subtelne i bardzo smaczne. W zależności od tego z czym podasz takie klopsy będzie mniej lub bardziej sycące, ale zawsze pożywne. Sos jest naprawdę wyborny, więc niech dodatkiem będzie coś, co umożliwi Wam go cały wychłeptać.

Składniki

400 gramów mięsa wieprzowego lub mieszanego
główka sałaty rzymskiej
500 ml domowego bulionu drobiowego
dymka
natka pietruszki
śmietanka lub kwaśna śmietana
mąka kukurydziana
cytryna
sól, pieprz

Przepis na klopsy wieprzowe w sosie

Mięso dopraw według własnego uznania i formuj małe klopsy wielkości orzecha włoskiego, a następnie wrzuć przygotowane klopsy do gotującego się bulionu drobiowego.

Posiekaj dużą garść dymki, a także natki pietruszki. Im więcej świeżych ziół, tym lepiej, Dodaj posiekane zioła do bulionu z klopsami. Gotuj klopsy pod przykryciem 10 minut.

Podczas gdy klopsy się gotują pokrój sałatę rzymską. Powinna być całkiem spora. Osobno posiekaj twardsze elementy sałaty, a osobno liście. Po wskazanym powyżej czasie wrzuć do gotujących się klopsów pokrojone twardsze elementy sałaty rzymskiej. Przykryj pokrywką garnek, a następnie gotuj potrawę kolejne 10 minut.

Wrzuć do garnka posiekane liście sałaty rzymskiej. Przykryj garnek pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj mięso 2 minuty. Wlej do potrawy słodką śmietankę. Ilość według uznania.

Klopsy wieprzowe propozycja podania

Wsyp do miski 2 łyżeczki mąki kukurydzianej. Wciśnij do niej sok z połowy cytryny i dobrze wymieszaj. Następnie zahartuj sosem i wymieszaj tak przygotowaną mieszankę i wlej ją do garnka z klopsami. Ponownie zagotuj. Klopsy wieprzowe w sosie są gotowe. Sos dzięki dodaniu mąki kukurydzianej powinien przyjemnie zgęstnieć, a dodany sok z cytryny danie orzeźwić i nadać mu doskonały smak. Podawaj z chlebem, ryżem lub kaszą. Jako dodatek nada się wszystko, dzięki czemu na koniec wyjesz cały pyszy sos.


Wypróbuj także przepis na jagnięcina duszona w sosie cytrynowym.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *