Klopsy z indyka w sosie pomidorowym z kolendrą

Znakomite aromatyczne klopsy przygotowane z indyka i podane w delikatnym sosie pomidorowym.

Wypróbuj znakomite aromatyczne klopsy przygotowane z indyka i podane w delikatnym sosie pomidorowym. Moje klopsy z indyka w sosie to danie znakomite i zaraz wyjaśniam dlaczego. Indyk nie cieszy się u nas zbytnią popularnością, w sumie trudno powiedzieć dlaczego. Piersi indycze to mięso bardzo chude, delikatne i bogate w białko, bardzo dietetyczne. Indycze podudzia to mięso bardziej soczyste i świetne w smaku. Jak widać każdy znajdzie zastosowanie różnych części indyka dla siebie, więc warto próbować. Moje klopsy z indyka w sosie przyrządzam właśnie z indyczych podudzi. Soczyste mięso znakomicie przyprawione naprawdę zmieni Twoje zdanie o ponoć „chudym i bezsmakowym” mięsie z indyka.

Składniki

1,5 kilograma podudzi z indyka;
pęczek świeżej kolendry;
1 czerwona cebula;
2 łyżeczki mielonej kolendry;
dwie łyżeczki mielonego kminu rzymskiego;
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki;
1 lub 2 papryczki chilli;
1 lub 2 ząbki czosnku;
imbir wielkości kciuka;
puszka pomidorów;
sól, pieprz;

Przepis na klopsy z indyka w sosie pomidorowym

Przygotuj wszystkie składniki, a przede wszystkim podudzia z indyka. Z podanej powyżej ilości uzyskasz około 700 gramów mięsa. Z podudzi indyczych wykrój mięso, to żmudna praca, ponieważ w podudziach jest sporo „szpilowatych”, cienkich kości. Warto jednak ten trud podjąć, ponieważ mięso z podudzi jest bardzo smaczne. Nie wyrzucaj pozostałych po wykrojeniu mięsa kości, wykorzystaj je do przyrządzenia wywaru, który będzie doskonałą bazą zup i sosów. Pozyskane z podudzi mięso pokrój w kostkę, przełóż do miski i odstaw na bok, wykorzystasz je później.

Do małego rondelka przełóż pomidory z puszki. Dodaj posiekany ząbek czosnku, łyżeczkę soli i pieprzu. Gdy lubisz bardziej pikantnie dodaj odrobinę suszonego chilli. Gotuj na wolnym ogniu, aby odparował nadmiar wody i sos odpowiednio zgęstniał.

Mięso z indyka zmiel i przełóż do dużej miski. Dodaj posiekaną świeżą kolendrę, kmin rzymski, mieloną kolendrę, startą cebulę, starty imbir, posiekane papryczki chilli, a także mieloną słodką paprykę. Mięso z przyprawami wyrób na gładką masę. Jeśli potrzeba wlej dosłownie kilka kropel zimnej wody dla poprawy kleistości mięsa. Uformuj nieduże klopsy i smaż krótką chwilę na patelni na mocnym ogniu, aby ładnie się przyrumieniły.

Klopsy z indyka w sosie sposób przygotowania

Przesmażone klopsy osusz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Klopsy przełóż do naczynia żaroodpornego. Na koniec polej jej przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym. Klopsy z indyka w sosie pomidorowym zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 30 minut. Mięso podawaj w naczyniu żaroodpornym przyozdobione listkami świeżej kolendry i kleksami jogurtu naturalnego.

Świetnie smakują podane z makaronem lub kaszą pęczak.


Spróbuj pyszny makaron z mięsem na sposób chiński przyrządzonym.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *