Austriacki knedel bułczany, na który przepis przedstawiam poniżej znany jest w kraju Straussa jako Serviettenknödel. Jego nazwa wzięła się od sposobu jego przygotowania. Otóż gotową masę bułczaną formuje się w wałek i umieszcza w wilgotnej, wysmarowanej masłem serwecie. Następnie wkłada się go do garnka z wrzątkiem i gotuje. Po ugotowaniu knedla kroi się w plastry i podaje do dań z sosami. Knedel bułczany w serwecie jest banalny w przygotowaniu, a możliwych jego wariacji co najmniej kilka. Zachęcam do jego przygotowania.
Składniki
5 kajzerek;
50 gramów masła;
150 ml mleka;
3 wiejskie jajka;
natka pietruszki do smaku;
gałka muszkatołowa;
sól, pieprz;
Przepis na knedel bułczany w serwecie
Bułki pokrój w drobną kosteczkę. Do przygotowania takiego knedla używa się zwykle czerstwych bułek, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć świeżych. W takim przypadku lepiej jest jednak pokroić bułki dzień wcześniej i pozostawić przez noc na wierzchu, aby stały się czerstwe. Rozkłóć w misce jajka, mleko lekko podgrzej, natkę pietruszki posiekaj drobno, a masło rozpuść i przestudź.
Do pokrojonych bułek wrzuć natkę pietruszki, dodaj sól i świeżo zmielony pieprz. Zetrzyj do smaku nieco gałki muszkatołowej. Wlej do miski z bułkami rozkłócone jajka i mleko. Na koniec wlej roztopione masło. Następnie wymieszaj wszystko i odstaw miskę z masą na 10 minut, aby pieczywo wchłonęło płyny i spęczniało.
Czystą ścierkę lub serwetę zwilż wodą, a następnie dobrze wysmaruj masłem, aby knedel bułczany nie przywarł do niej. Gdy pieczywo nasiąknie płynami i spęcznieje pora zabrać się za formowanie knedla. Nałóż masę bułczaną na serwetę i formuj wałek o grubości około 8 centymetrów. Delikatnie owiń serwetą masę bułczaną, a następnie oba końce serwety zwiąż sznurkiem kuchennym. Włóż knedla w serwecie do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotuj na bardzo wolnym ogniu około 25 minut.
Knedel bułczany propozycja podania
Gdy knedel bułczany jest ugotowany wyjmij go z garnka i odwiń z serwety. Jeśli knedel trudno odchodzi od serwety następnym razem po rozsmarowaniu na serwecie masła podsyp ją lekko bułką tartą. Podawaj od razu do dań z sosami. Świetnie smakuje również odsmażony na maśle.
Wypróbuj także przepis na gulasz wiedeński, czyli klasyczny saftgulasch.