Kofte kotleciki tureckie z mięsa mielonego

Kofte, czyli kotleciki z mielonego mięsa jagnięcego i wołowego z dodatkiem aromatycznych przypraw i warzyw.

Kofte tureckie kotleciki z mielonego mięsa w tym przepisie to jedynie zachęta. Zachęta i zaproszenie do niewyobrażalnie smacznej uczty w stylu tureckim. Do jagnięcych kotlecików, pełnych przypraw i aromatów dokładam na stół orzeźwiającą sałatkę z pomidorów i pieczone papryki (ostra i słodka). Dokładam także niezwykły w smaku dip jogurtowy z dodatkiem oryginalnych przypraw oraz lawasze, czyli placki z mąki i wody. Doprawdy obiad w iście królewskim, a w zasadzie sułtańskim stylu. Zapraszam zatem do Turcji.

Składniki

500 gramów gulaszu jagnięcego;
200 gramów gulaszu wołowego;
2 duże cebule;
mielony kmin rzymski;
2 ząbki czosnku;
mielone ziele angielskie;
słodka mielona papryka czerwona;
ostra mielona czerwona papryka;
turecka mieszanka przypraw baharat (opcjonalnie, tylko, jeśli masz);
200 gramów gęstego jogurtu naturalnego;
świeża kolendry;
1 cytryna;
harissa;
300 gramów pszennej mąki;
oliwa z oliwek;
3 podłużne, słodkie papryki;
4 pomidory;
2 czerwone cebule;
2 lub 3 małe, słodkie papryczki;
sól, pieprz;

Przepis na kofte tureckie kotleciki

Na kofte przygotuj 500 gramów gulaszu jagnięcego oraz 200 gramów gulaszu wołowego. Oba rodzaje mięs muszą mieć tłuszczyk, wszakże to nośnik smaku. Bez tego ani rusz.

Przyprawy do kofte, czyli  tureckich kotlecików to  2 duże cebule, mielony kmin rzymski, 2 ząbki czosnku, mielone ziele angielskie, słodka mielona papryka czerwona, ostra mielona czerwona papryka, turecka mieszanka przypraw baharat (opcjonalnie), a także czarny pieprz.

Mięso zmiel, wymieszaj i zetrzyj do niego cebule. Następnie przypraw mięso: dodaj 1 łyżeczkę mielonego ziela angielskiego, 1 łyżeczkę kminu rzymskiego, 1 łyżeczkę przyprawy baharat, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej mielonej czerwonej papryki, a także pół łyżeczki zmiażdżonego pieprzu czarnego. Całość bardzo dobrze wymieszaj dodając odrobinkę wody (w razie potrzeby). Mięso musi być kleiste. Przełóż mięso do miseczki, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc, aby się dobrze przemacerowało.

Porada-> jeżeli nie masz czasu macerować mięsa przez noc wstaw je do lodówki choćby na 1 godzinę.

W osobnej misce wymieszaj 200 gramów gęstego jogurtu naturalnego, garstkę świeżej, posiekanej kolendry, wyciśnięty sok z cytryny, 1 łyżeczkę kminu rzymskiego, trochę soli i „czegoś ostrego” (u mnie harisa). Doprawiony jogurt wstaw do lodówki.

Rozmieszaj 300 gramów pszennej mąki z połową łyżeczki soli, 1 łyżką oleju i 200 ml letniej wody. Zagnieć ciasto, pokrój na kawałki i cienko rozwałkuj każdy z nich. Smaż lawasze na bardzo gorącej patelni bez tłuszczu po kilkanaście sekund z każdej strony. Usmażone lawasze przechowuj pod czystą ściereczką, aby pozostały miękkie.

Przygotuj warzywa 3 podłużne, słodkie papryki, 4 pomidory, 2 czerwone cebule, 2 lub 3 małe, słodkie papryczki a także jedną cytrynę.

Papryki wrzuć na bardzo mocno rozgrzaną patelnię a następnie wlej dosłownie odrobinkę oliwy. Smaż intensywnie warzywa podrzucając je co chwilę, aby się zbytnio nie przypaliły.

Do miski włóż pokrojone w „ósemkę” pomidory. Dodaj pokrojone w piórka cebule, a następnie wlej 3 łyżki oliwy i dodaj wciśnięty sok z cytryny i sól. Zamieszaj i odstaw na bok.

Kofte tureckie kotleciki sposób podania

Wyjmij mięso z lodówki, podziel na części i formuj małe kofte tureckie kotleciki. Smaż mięso max 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Kofte muszą się uginać pod naciskiem palca, a następnie idealnie sprężynować. Kotleciki smażone dłużej będą przesuszone. Podawaj z pieczoną papryką, lawaszem, sałatką z pomidorów i aromatycznym sosem jogurtowym.


Zobacz świetny przepis na greckie klopsy w sosie pomidorowym.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *