Koktajl to bardzo popularny w Polsce napój. Przynajmniej kiedyś tak było. Obecnie coraz rzadziej używa się już choćby tej polskiej nazwy, za to „na salony” weszły smoothies. Szczerze mówiąc w ogóle mnie ta moda ani nazewnictwo nie kręci, jednak dobrym koktajlem nie pogardzę. Koktajl to nie tylko pyszna bomba witaminowa, ale także dobry sposób na zutylizowanie przejrzałych owoców i warzyw. Aby przyrządzić mój koktajl nie musicie pędzić do 5 sklepów i wydawać góry pieniędzy na składniki. Wystarczy zdrowy rozsądek i to, co macie w lodówce.
Składniki
400 ml kefiru
1-2 bardzo dojrzałe banany
miękkie awokado
duża garść liści szpinaku
natka pietruszki
świeży koperek
miód
ziarna sezamu
Przepis na koktajl bomba witaminowa
Zadbaj, aby banany były jak najbardziej dojrzałe, podobnie jak awokado. Co zaś oczywiste zioła powinny być pierwszej świeżości. Dobry kefir to dobra baza Twojego koktajlu. Przelej kefir do szklanego naczynia. Awokado przekrój na połowę, usuń pestkę, a miąższ z obu połówek owocu wyjmij łyżką i włóż do naczynia z kefirem. Obierz banany ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i również włóż do naczynia z kefirem.
Posiekaj trochę natki pietruszki i koperku. Pamiętaj, że te zioła mają intensywny aromat, więc nie przesadź z ich ilością, aby nie zdominowały smaku Twojego koktajlu. Przełóż posiekane zioła do naczynia. Posiekaj grubo dwie spore garści świeżego szpinaku. Przełóż szpinak do naczynia. Lekko zamieszaj całość.
Do naczynia ze składnikami Twojej bomby witaminowej wlej pokaźną łyżeczkę jak najlepszej jakości miodu. Wsyp do naczynia także 2 łyżki ziaren białego sezamu. Ręcznym mikserem zacznij delikatnie miksować wszystkie składniki. Jeżeli dodasz za dużo składników Twój koktajl może być za gęsty. W takiej sytuacji możesz dolać jeszcze nieco kefiru, a jeżeli nim nie dysponujesz np. soku z cytryny.
Zdecydowanie najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.
Przygotuj fantastyczne <<burgery drobiowe z bulgurem przepis>> wyjątkowy, autorski.