Koktajl z krewetek inny niż wszystkie

Koktajl z krewetek z dodatkiem świeżego ogórka, pomidora, czerwonej cebuli i żółtego sera połączone sosem z jogurtu greckiego i majonezu.

Koktajl z krewetek może być bardzo łagodny w smaku, lekki i orzeźwiający. Taki właśnie jest mój koktajl. Jest zupełnie inny, aniżeli typowy koktajl z krewetek z dodatkiem sosu tysiąca wysp i jak dla mnie po prostu lepszy. Jego smak jest fajnie zrównoważony, ale pamiętaj, że proporcje składników, jakich użyjesz do przygotowania tego koktajlu zależą tylko i wyłącznie od Ciebie. Jeżeli jednak zastosujesz się do mojego przepisu będzie Ci łatwiej w przyszłości eksperymentować z jego smakiem.

Składniki

150 do 200 gramów obranych krewetek;
150 gramów dobrego jakościowo żółtego sera;
2 pomidory;
1 czerwona cebula;
2 ząbki czosnku;
pół większego świeżego ogórka;
pęczek świeżego koperku;
1 cytryna;
majonez;
gęsty jogurt naturalny;
sól, pieprz;

Koktajl z krewetek przepis

Krewetki do tego dania najlepiej, żeby były świeże, ale w ostateczności wykorzystaj takie z zalewy. Jeśli będą dobrej jakości Twój koktajl z krewetek na tym z pewnością nie straci. Rozgrzej patelnię, wlej łyżkę oliwy i wrzuć 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Dodaj krewetki. Mieszając smaż krewetki przez max 1 minutę. Wyłóż je na ręcznik papierowy i pozostaw aby przestygły.

Ogórka obierz, przekrój wzdłuż na pół, a następnie usuń pestki. Pomidory sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i obierz ze skórki. Również pozbaw je pestek. Pomidory pokrój w drobną kostkę. Tak samo jak pomidory pokrój ser żółty. To ważne, aby składniki koktajlu miały podobną wielkość, dzięki czemu lepiej będzie się go jadło. W drobną kostkę pokrój również świeżego ogórka. Pokrojone składniki przełóż do dużej miski.

Pora nadać koktajlowi nieco charakteru, posiekaj w drobną kostkę czerwoną cebulę. Wrzuć cebulę do miski, a następnie dodaj przestudzone, przesmażone wcześniej krewetki.

Do miski dodaj również posiekaną czerwoną papryczkę chili (niewiele, tylko do smaku) a także posiekany koperek. Dodaj 1 kopiatą łyżeczkę majonezu oraz 2 kopiate łyżeczki gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego). Posól, popieprz, wciśnij sok z połowy cytryny. Delikatnie zamieszaj koktajl, aby składniki połączyły się z jogurtem, majonezem i cytryną.

Koktajl z krewetek sposób podania

Gotowy koktajl z krewetek wstaw do lodówki na około 30 minut, aby składniki nieco „przegryzły się”. Po tym czasie koktajl z krewetek należy zjeść, w przeciwnym razie zacznie podchodzić wodą i straci na smaku. Z tego względu najlepiej przyrządzać go właśnie te 30 minut przed jego konsumpcją. Podawaj od razu z koperkiem i kawałkiem cytryny ledwie kilka minut po jego przygotowaniu.


Wypróbuj sprawdzony i lubiany <<przepis na krewetki w galarecie z warzywami>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *