Śląskie ciasto z makiem lub z serem posypane kruszonką.
KOŁOCZ ŚLĄSKI Z MAKIEM
SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE
250 gramów mąki pszennej
25 gramów świeżych drożdży
50 gramów cukru
pół szklanki letniego mleka
1 wiejskie jajko
50 gramów masła
cukier waniliowy lub aromat waniliowy
sól
SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ
400 gramów mielonego maku
szklanka mleka i szklanka wody do zaparzenia maku
2-3 łyżki miodu
45 gramów masła
2 łyżki mąki pszennej
60 gramów migdałów w płatkach
80 gramów orzechów włoskich
garść rodzynek
2-4 sztuki białek jajek kurzych
aromat waniliowy
aromat migdałowy
cukier, sól
SKŁADNIKI NA POSYPKĘ
200 gramów mąki pszennej
100 gramów masła
100 gramów cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
sól