Konfitura z grejpfruta hitem pewnie nie będzie, bowiem owoc ten jest owocem dość trudnym. Nie będąc tak słodkim jak pomarańcza skrywa w sobie w dodatku goryczkę, która wielu od niego odpycha. Warto jednak grejpfrutowi dać szansę, bo potrafi się odwdzięczyć. Mocno wytrawny smak konfitury z tego pięknego jakby nie patrząc owocu znakomicie komponować się może z wieloma dodatkami. Wystarczy tylko otworzyć umysł, by docenić go i cieszyć się jego wyjątkowym niepowtarzalnym smakiem.
Składniki
dziesięć dużych grejpfrutów
1,5 szklanki cukru
Konfitura z grejpfruta przepis
Przygotuj dorodne, piękne i soczyste grejpfruty. Ja mam to szczęście, że te piękne owoce cytrusowe rosną na działce sąsiada, który chętnie mnie nimi obdarował.
Owoce dobrze umyj, a następnie osusz ręcznikami papierowymi. Obieraczką do warzyw zestrugaj płaty skórki (bez albedo). Uzyskane w ten sposób skórki grejpfruta posiekaj następnie w dobre paseczki. Teraz obierz grejpfruty ze skórek pozostawiając jedynie sam miąższ, a usuwając białe błonki wewnętrzne. Z każdego owocu wycinaj fileciki, które następnie krój na mniejsze kawałki według uznania. Pokrojone owoce układaj w dużej patelni z wysokimi brzegami lub w naczyniu o podobnej charakterystyce.
Pokrojone drobno skórki z grejpfrutów zagotuj trzykrotnie, czyli zalej je zimną wodą, doprowadź do wrzenia i odlej wodę. Powtórz trzy razy. Przegotowane i odcedzone skórki z grejpfrutów dodaj do pokrojonych filetów z owoców. Do owoców wsyp 1,5 szklanki cukru (lub więcej, jeśli wolisz aby Twoja konfitura była słodsza), a następnie wlej do nich pół szklanki wody.
Gotuj konfiturę z grejpfrutów na średnim ogniu około godziny, aż skórki zmiękną, a owoce rozpadną się. Gotową konfiturę nakładaj do wyparzonych słoiczków, a następnie pasteryzuj (zobacz <<przepis na konfiturę z pomarańczy>>).
Do naleśników pasować będzie świetnie, ale jako dodatek do jogurtu greckiego po prostu rozwala system.