Konfitura z pomarańczy ze skórkami otartymi

Konfitura z miąższu pomarańczy i obgotowanych siekanych skórek pomarańczy z dodatkiem cukru i soku z cytryny.

Konfitura z pomarańczy przyrządzona w szczycie sezonu cytrusowego (który przypada w Europie zimą) to prawdziwy skarb. Te soczyste, dojrzałe i uwielbiane przez wszystkich owoce to jedne z symboli Bożego Narodzenia. Trudno wyobrazić sobie świąteczny okres bez aromatu cytrusów wypełniającego cały dom. Do mojej konfitury oprócz miąższu dodałem całe mnóstwo pokrojonej skórki z pomarańczy. Przełamuje ona słodycz owocu czyniąc konfiturę nieco bardziej wytrawną. To prawdziwy smakołyk.

Składniki

16 dojrzałych soczystych pomarańczy
2 cytryny
1,5 szklanki cukru
szklanka wody

Konfitura z pomarańczy przepis

Przygotuj wspaniale soczyste, słodkie pomarańcze. Warto skupić się na doborze dojrzałych owoców, bo to właśnie zadecyduje o jakości i pełni smaku Twojej konfitury. Przygotowane pomarańcze sparz gorącą wodą, bowiem czyste skórki będą Ci potrzebne do przygotowania konfitury. Następnie dokładnie osusz owoce.

Obieraczką do warzyw zestrugaj skórkę z pomarańczy. Postaraj się, aby była to jak najcieńsza, najlepiej bez albedo. Następnie  pokrój skórki na cienkie paseczki.

Pokrojoną skórkę pomarańczową umieść w garnuszku i zalej zimną wodą. Postaw garnek na palnik i pozostaw całość do zagotowania. Gdy woda w garnku ze skórkami pomarańczowymi zagotuje się odcedź je, a następnie ponownie zalej zimną wodą. Postępuj identycznie jeszcze dwa razy, a na koniec odcedź przegotowane w sumie trzy razy skórki.

W międzyczasie każdą z pomarańczy obierz dokładnie z błonek. Wycinaj fileciki z pomarańczy, a następnie pokrój każdy z nich na mniejsze kawałki według uznania. Całość umieść w dużym garnku. Do garnka z kawałkami pomarańczy dodaj przegotowane skórki pomarańczy. Następnie wsyp cukier oraz wlej szklankę wody.

Dla wzbogacenia smaku konfitury wyciśnij sok z dwóch cytryn i również dodaj go do pomarańczy w garnku. Gotuj pomarańcze przez około 1,5 godziny na średnim ogniu.

Gdy konfitura jest gotowa nakładaj ją gorącą do wyparzonych słoiczków, a następnie pasteryzuj (wypróbuj również dżem figowy z pomarańczami).

Konfitura z pomarańczy jak podawać

Pasteryzowaną konfiturę możesz przechowywać przez parę miesięcy w spiżarni. Idealna do jogurtu, na pieczywo, do herbaty, naleśników, ciasta czekoladowego i wszystkiego, czego sobie zamarzysz.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *