Kotleciki rybne z dorsza po tajsku z kolendrą

Kotleciki rybne przyrządzone z dorsza mielonego z dodatkiem pasty curry, sosu rybnego, sosu sojowego i limonki smażone bezpośrednio przed podaniem.

Kotleciki rybne to moja kolejna propozycja dania rybnego. Po prawdzie jednak ryby w tym daniu nie czuć specjalnie, a to za sprawą aromatycznej i ostrej czerwonej pasty curry. „Po tajsku” oznacza, że w daniu muszą być wyczuwalne cztery smaki: ostry, słodki, słony i kwaśny. I tak jest w przypadku tychże kotlecików. Najważniejszą sprawą jest oczywiście kupno wysokiej jakości ryby. Kotleciki rybne z dorsza wyśmienicie smakują z jednym z azjatyckich dipów, czy sosów, przepisy na nie znajdziesz na mojej stronie.

Składniki

500 gramów mięsa z dorsza;
mała puszka zielonego groszku (lub mrożonego, ugotowanego);
dwie łyżki sosu rybnego;
1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry;
2 łyżeczki suszonych liści limonki kaffir;
dwie łyżki mąki kukurydzianej;
pęczek świeżej kolendry;
1 limonka;
1-2 łyżki sosu sojowego;
mąka pszenna;
pieprz;

Przepis na kotleciki rybne z dorsza

Rybę pozbaw ości i nieczystości, a następnie zmiel w maszynce. Pamiętaj, ryba musi być świeża co oznacza, że nie może mieć intensywnego zapachu. Bądź ostrożna przy promocjach w dziale rybnym, zawsze sprawdzaj przed zakupem świeżość ryb. Zawsze lepiej jest kupić całą rybę lub tuszkę i samemu ją sprawić.

Na małej patelni rozgrzej sos rybny i rozpuść w nim pastę curry. To bardzo ostra i niezwykle aromatyczna rzecz. Zamiast jednej lepiej jest dać jej dwie łyżeczki, dzięki czemu kotleciki z dorsza po tajsku będą smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Będą jednak również dużo ostrzejsze, Ty zadecyduj o stopniu ostrości Twoich kotlecików.

Do miski ze zmieloną rybą przełóż rozpuszczoną w sosie rybnym pastę curry, dodaj także mąkę kukurydzianą, liście limonki kaffir, zielony groszek oraz 1 łyżkę sosu sojowego. Całość wyrób na gładką masę. Otrzymaną masę przepuść jeszcze raz przez maszynkę dla poprawy tekstury. Do masy rybnej dodaj posiekany pęczek świeżej kolendry oraz wyciśnij sok z limonki. Wyrób wszystko na gładką, jednolitą masę, spróbuj i w razie konieczności dopraw np. sosem sojowym Masę przełóż do małej miski, miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 2 godziny.

Kotleciki rybne sposób przygotowania

Po wyjęciu z lodówki formuj z masy nieduże kotleciki rybne. Układaj je na folii spożywczej, aby nie przywarły do blatu i nie zniszczyły się. Są delikatne. Tuż przed smażeniem obtaczaj kotleciki rybne w mące. Smaż najlepiej na oleju arachidowym na średnio rozgrzanej patelni. Kotleciki smaż z obu stron pamiętając, że ryba powinna się smażyć krótko, aby kotleciki nie były przesuszone.

Podawaj np. z ryżem z dodatkiem kurkumy, ulubionymi surówkami lub warzywem oraz koniecznie z sosem azjatyckim (przepisy na nie znajdziesz na mojej stronie). Delikatne, soczyste, pyszne.


Wypróbuj także kotleciki z dorsza z boczkiem podane w niezwykłym sosie kaparowym.


Dostałeś pięknego łososia, ale nie wiesz co z nim zrobić? Zobacz jak filetować rybę. Super praktyczny przewodnik.


 

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *