Kotleciki z kurczaka mielone razem z papryczką jalapeno to idealne połączenie delikatnego mięsa z kurczaka z lekką pikanterią ostrych papryczek. Jestem przekonany że danie to pokochacie, bo po prostu smakuje wybornie. To świetna pozycja także dla osób na diecie, bowiem moje kotleciki z kurczaka przygotowuję w piekarniku. Dzięki uniknięciu smażenia to delikatne mięso nie pochłania tony tłuszczu i nie traci na swym smaku. Całość oczywiście smakować będzie znakomicie jedynie wtedy, gdy użyjecie mięsa z kurczaka zagrodowego.
Składniki
350 gramów mięsa z udek kurczaka zagrodowego
łyżeczka posiekanej papryczki jalapeno (marynowana)
Twoja ulubiona przyprawa do mięsa
jajko wiejskie
sól, pieprz
Kotleciki z kurczaka przepis
Mięso dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie zmiksuj je razem z jalapeno pulsacyjnie blenderem. Do zmielonego mięsa wbij wiejskie jajko, dodaj przyprawę do mięsa, sól i pieprz. Całość dobrze wyrób na jednolitą masę, a następnie formuj kotleciki. Kotleciki z kurczaka mielonego najlepiej uformujesz zwilżonymi wodą dłońmi. Dzięki takiemu zabiegowi mięso nie będzie się zbyt mocno kleić do rąk podczas jego formowania.
Uformowane kotleciki rozłóż na blasze z piekarnika obłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza i piecz około 15 minut. Oczywiście czas pieczenia zależy w głównej mierze od wielkości kotlecików. Pilnuj jednak, aby nie piec zbyt długo, bo kurczak może sę bardzo szybko przesuszyć i Twoje kotleciki stracą na smaku.
Sposób podania kotlecików z kurczaka z jalapeno
Kotleciki z kurczaka mielonego razem z jalapeno na pstro podawaj np. z gotowanym krótko kalafiorem. Oczywiście może je również zajadać jako przekąskę maczając w jednym z Twoich ulubionych sosów. Możesz także wykorzystać któryś z moich pysznych przepisów na sosy i inne dodatki do potraw.
Wypróbuj również sprawdzony i uwielbiany przepis na kotlet pożarski. Jest moc, jest siła smaku!