Kotleciki z łososia po tajsku

Kotleciki z łososia surowego mielonego zmieszanego z ostrą pastą curry, zmielonymi orzechami i kolendrą, a następnie smażone.

Kotleciki z łososia w stylu azjatyckim to absolutnie jedno z moich ulubionych dań. Gdyby nie wysoka cena łososia jadłbym je przynajmniej raz w tygodniu. Jeśli spróbujesz zrozumiesz dlaczego. Skoro „po tajsku” oznacza to, że ryba będzie miała w cztery smaki: ostry, słodki, słony i kwaśny. Kotleciki z łososia możesz podawać z czym lubisz. Tak naprawdę jednak są one tak aromatyczne, że nie potrzeba specjalnie żadnych extra dodatków do tego dania. Wystarczy Twoje ulubione warzywo.

Składniki

500 gramów fileta z łososia (bez skóry);
30 gramów niesolonych orzeszków arachidowych;
dymka;
listki limonki kaffir (suszone lub świeże);
czerwona pasta curry;
czerwona papryczka chilli;
pęczek świeżej kolendry;
cukier trzcinowy (lub zwykły);
sos rybny;

Przepis na kotleciki z łososia

Rybę pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce lub w malakserze. Jeżeli masz za dużo wolnego czasu rybę możesz przesiekać drobniutko, jak na tatara.

Na małą, średnio rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki sosu rybnego i dodaj 1 łyżeczkę czerwonej pasty curry, mieszaj krótko i zagrzej, aby pasta rozpuściła się w sosie i uwolniła aromaty. Przesmażoną pastę curry przełóż do miski z łososiem i dodaj garstkę posiekanej drobno kolendry. Ważnym składnikiem kotlecików z łososia są liście limonki kaffir, u mnie suszone. Są wspaniale kwaskowe i orzeźwiają potrawy. Jeżeli ich nie masz użyj skórki z limonki.

Do miski ze zmielonym łososiem dodaj drobno posiekaną ostrą papryczkę chili oraz jedną łyżeczkę cukru trzcinowego. Dodaj również posiekaną drobno dymkę (nie za dużo). Ważnym składnikiem kotlecików są również niesolone orzeszki ziemne. Zmiel w malakserze lub utłucz w moździerzu około 30 gramów, a następnie dodaj do łososia.

Jeśli potrzeba posól całość (uważaj: pasta curry i sos rybny są dość słone, nie przesól). Całość wyrób na gładką masę, przełóż do miski, owiń ją folią spożywczą, a następnie wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.

Kotleciki z łososia sposób podania

Z masy rybnej formuj kotleciki i smaż najlepiej na oleju arachidowym 2-3 minuty. Następnie odwróć kotleciki z łososia na drugą stronę i dosmaż. Kotleciki powinny się smażyć na średnim ogniu w sumie nie dłużej, niż 4-5 minut, w przeciwnym razie będą suche w środku. Podawaj z ulubionym warzywem, ulubionymi dodatkami lub dipem (<<przepis na dip jogurtowy z kolendrą>>).


Spróbuj także <<przepis na kotleciki rybne z dorsza po tajsku>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *