Kotlet pożarski, a w zasadzie jego dokładne pochodzenie (w szczególności ich nazwa) nie jest jednoznaczne. Z całą jednak pewnością pochodzi on z kuchni rosyjskiej. U nas był bardzo popularny w czasach PRL-u co moim skromnym zdaniem udowadnia, że nie wszystko co było w PRL-u było złe. Zwykle do przygotowania kotleta pożarskiego używa się piersi z kurczaka. Ja proponuję użyć po połowie mięsa z piersi i kurzych udek. Dzięki temu kotlet nie jest zbyt suchy. Kotlet pożarski jest naprawdę pyszny i udowadnia, że potrawy z kurczaka mogą być mega smaczne.
Składniki
300 gramów piersi z kurczaka;
300 gramów mięsa z wyluzowanych udek z kurczaka;
1 kajzerka
2 łyżki bułki tartej;
mleko;
2 wiejskie jajka;
masło;
sól, pieprz;
Przepis na kotlet pożarski
Mięso zmiel w maszynce i pozostaw w misce. W małej misce namocz w mleku jedną kajzerkę.
Do małej miseczki przełóż żółtka z dwóch jajek i dodaj 1 łyżkę masła. Utrzyj żółtka z masłem na gładką masę. Utarte żółtka z masłem dodaj do zmielonego mięsa. Następnie do miski dodaj odciśniętą z mleka, namoczoną bułkę (na początek dodaj jej połowę, być może tyle wystarczy). Dodaj sól, pieprz, a także 2 łyżki bułki tartej. Dobrze wymieszaj wszystko ręką na gładką masę. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dodaj jeszcze namoczonej bułki.
Do miski malaksera włóż białka z dwóch jajek. Dodaj nieco soli i ubij na sztywną pianę. Do masy mięsnej dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie całość wymieszaj.
Kotlet pożarski sposób przygotowania
Masa winna być delikatna i nieco klejąca się. Formowanie kotletów pożarskich nie będzie łatwe, ale nie ma sensu dodawać więcej bułki tartej, bo zatracisz ich delikatność i maślany smak. Z masy mięsnej formuj zwilżonymi rękami nieduże kotlety. Obsyp je delikatnie bułką tartą z obu stron, a następnie smaż kilka minut na patelni na klarowanym maśle.
Gdy kotlety pożarskie ładnie się zrumienią obróć je na drugą stronę i smaż kolejne kilka minut. Podawaj z puree z ziemniaków i zielonym groszkiem przesmażonym na maśle.
Spróbuj pyszny przepis na kotlety z indyka w sosie kurkowym. Przekonaj się, również, że schabowy inaczej zrobiony może smakować tak dobrze, jak oryginał.