Kotlet schabowy duszony z fasolką przeniesie Cię w zupełnie inny wymiar smaku, do którego byłeś do tej pory przyzwyczajony. Jedząc najczęściej tradycyjny kotlet schabowy panierowany zapominamy, że krojony schab można przyrządzić na wiele innych sposobów. Choćby udusić. Brzmi mało przekonująco? Być może. Ale teraz masz możliwość wypróbowania nowej odsłony schaboszczaka. Wiem, że w Polsce rzadko spotyka się krojonego kotleta schabowego wraz z żeberkiem. Dlatego spokojnie możesz dusić razem tradycyjnego kotleta z kością i np. plaster boczku. To prawdziwa petarda smakowa, obiecuję.
Składniki
kotlet schabowy z kością o wadze 300 gramów;
200 gramów białej fasolki;
2 pomidory;
2 ziemniaki sałatkowe;
kilka szalotek lub cebulek perłowych;
2 ząbki czosnku;
suszone oregano;
mielona słodka papryka;
sól, pieprz;
Przepis na kotlet schabowy duszony
Przygotuj fasolkę. Oczywiście gdy świeża nie jest dostępna możesz użyć np. takiej z puszki. To nie będzie to samo, ale czasem pewnych rzeczy nie przeskoczymy. Obierz szalotki. Czosnek obierz i grubo posiekaj. Obierz ziemniaki, a pomidory zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Kotleta posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Smaż na oliwie z obu stron na rumiano. Oliwy musi być całkiem sporo, doda ona smaku nie tylko kotletowi, ale i całemu daniu. To sekret kuchni kreteńskiej. Gdy kotlet jest już zrumieniony wrzuć na patelnię szalotki. Smaż kolejne 2 minuty, aby cebula się pięknie zeszkliła. Teraz na patelnię wrzuć czosnek. Smaż całość jeszcze 2 minuty. Uważaj, żeby nie przypalić.
Wlej na patelnię szklankę gorącej wody, przykryj patelnię pokrywką i duś całość na wolnym ogniu 30 minut. Po tym czasie odwróć kotleta na drugą stronę. Jeśli płynu jest za mało dolej odrobinę wody. Tylko tyle, aby warzywa się nie przypaliły. Duś kolejne 15 minut pod przykryciem. Ziemniaki pokrój w cienkie plasterki i dodaj na patelnię, a następnie wlej szklankę gorącej wody. Dodaj starte pomidory i fasolkę. Całość posól, posyp pieprzem, suszonym oregano, a także słodką mieloną papryką. Kotlet schabowy duszony teraz powinien być na wolnym ogniu 15 minut pod przykryciem.
Cała sztuka przygotowania tego dania polega na uzyskania właściwej ilości sosu, którego smak będzie skondensowany. Nie dolewaj za dużo wody. Na początku wlej tylko tyle, aby składniki nie przywierały podczas duszenia. Następnie dolej tylko tyle, aby ziemniaki mogły się ugotować. A gdy te będą miękkie by na patelni finalnie pozostała pożądana przez Ciebie ilość sosu.
Kotlet schabowy duszony sposób podania
Serwuj na patelni, na której przyrządzałeś danie. Całość posyp posiekaną dymką. Do dania podaj szklaneczkę wina i kromki świeżego chleba.
Wypróbuj również oryginalny przepis na wiener schnitzel kotlet cielęcy prosto z Wiednia. Nie pogardzisz z pewnością dobą wędzonką. Mam dla Ciebie przepis na schab wędzony duszony w niemieckim stylu na kapuście kiszonej. Jest moc i mnóstwo smaku!