Kotlet schabowy duszony z warzywami

Kotlet schabowy smażony, a potem duszony z cebulą, czosnkiem, ziemniakami i fasolką.

Kotlet schabowy duszony z fasolką przeniesie Was w zupełnie inny wymiar smaku, do którego byliście do tej pory przyzwyczajeni. Jedząc najczęściej tradycyjny kotlet schabowy panierowany zapominamy, że krojony schab można przyrządzić na wiele innych sposobów. Choćby udusić. Brzmi mało przekonująco? Być może. Ale teraz macie możliwość wypróbowania nowej odsłony schaboszczaka. Wiem, że w Polsce nie spotyka się krojonego kotleta schabowego wraz z żeberkiem. Dlatego spokojnie możecie dusić razem tradycyjnego kotleta z kością i np. plaster boczku. To prawdziwa petarda smakowa, obiecuję.

Składniki

kotlet schabowy z kością o wadze 300 gramów;
200 gramów białej fasolki;
2 pomidory;
2 ziemniaki sałatkowe;
kilka szalotek lub cebulek perłowych;
2 ząbki czosnku;
suszone oregano;
mielona słodka papryka;
sól, pieprz;

Przepis na kotlet schabowy duszony

1. Przygotuj wszystkie składniki.

2. Przygotuj fasolkę. Oczywiście gdy świeża nie jest dostępna możesz użyć np. takiej z puszki. To nie będzie to samo, ale czasem pewnych rzeczy nie przeskoczymy.

3. Obierz szalotki. Czosnek obierz i grubo posiekaj. Obierz ziemniaki, a pomidory zetrzyj na grubych oczkach tarki.

4. Kotleta posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Smaż na oliwie z obu stron na rumiano. Oliwy musi być całkiem sporo, doda ona smaku nie tylko kotletowi, ale i całemu daniu. To sekret kuchni kreteńskiej. Gdy kotlet jest już zrumieniony wrzuć na patelnię szalotki. Smaż kolejne 2 minuty, aż cebula się pięknie zeszkli.

5. Teraz na patelnię wrzuć czosnek. Smaż całość jeszcze 2 minuty. Uważaj, żeby nie przypalić.

6. Wlej na patelnię szklankę gorącej wody, przykryj patelnię pokrywką i duś całość na wolnym ogniu 30 minut. Po tym czasie odwróć kotleta na drugą stronę. Jeżeli płynu jest za mało dolej odrobinę wody. Tylko tyle, aby warzywa się nie przypaliły. Duś kolejne 15 minut pod przykryciem.

7. Ziemniaki pokrój w cienkie plasterki. Następnie wlej na patelnię szklankę gorącej wody i włóż pokrojone ziemniaki.

8. Dodaj starte pomidory i fasolkę.

9. Całość posól, posyp pieprzem, suszonym oregano i słodką mieloną papryką. Kotlet schabowy duszony teraz powinien być na wolnym ogniu 15 minut pod przykryciem.

Cała sztuka przygotowania tego dania polega na uzyskania właściwej ilości sosu, którego smak będzie skondensowany. Nie dolewaj za dużo wody. Na początku wlej tylko tyle, aby składniki nie przywierały podczas duszenia. Następnie dolej tylko tyle, by ziemniaki mogły się ugotować. A gdy te będą miękkie by na patelni finalnie pozostała pożądana przez Ciebie ilość sosu.

Kotlet schabowy duszony sposób podania

Serwuj na patelni, na której przyrządzałeś danie. Całość posyp posiekaną dymką. Do dania podaj szklaneczkę wina i kromki świeżego chleba.


Wypróbuj również oryginalny <<przepis na wiener schnitzel>> kotlet cielęcy prosto z Wiednia.


Rekomendowane przepisy