Kotlet z kością schabowy cielęcy

Kotlet cielęcy z kością delikatnie roztłuczony na cienko, panierowany w tradycyjny sposób w jajku i bułce tartej, a następnie smażony na tłuszczu.

Kotlet z kością to pierwowzór znanego w całej Europie kotleta schabowego. Drzewiej kotlet jadano tylko z kością. Dlaczego? Ano dlatego, że kość i znajdujący się przy niej tłuszczyk dodawał delikatnemu mięsu ze schabu wielkiej mocy i smaku. Dzisiaj w dobie jadania filecików, kości i tłuszczu unika się pozbawiając się części smaku. Jedzenie staje się przez to nieco ułomne smakowo. W niniejszym przepisie zapraszam na taki starej daty kotlet z kością, oczywiście ze schabu ale cielęcego. Taki kotlet to rzecz niezwykle delikatna, bo cielęcina do delikatnego mięsa należy. Mięso należy delikatnie roztłuc, ale nie tak jak w przypadku kotleta cielęcego Wiener Schnitzel na bardzo cienki kotlet. Tym razem nasz kotlet będzie nieco grubszy, niech nasze kubki smakowe nacieszą się pełnią smaku.

Składniki

dwa kotlety cielęce z kością
jajko wiejskie
mąka pszenna
drobna bułka tarta
sól
smalec wieprzowy lub olej do smażenia

Kotlet z kością przepis

Cielęcina choć tania nie jest to zapewniam, że jeden kotlet nie obciąży Twojej kieszeni na więcej niż około 10 złotych polskich. Moim skromnym zdaniem jak na sporadyczny wydatek nie jest to dużo. Zdobądź takie kotlety najlepiej u rzeźnika, niech wykroi  odpowiednie dla Twojego życzenia kawałki. Wystarczy wtedy jedynie donieść ten skarb do domu i zabrać się do roboty.

Wprzódy kotlety z kością należy pozbawić nieczystości, jeśli takie są. Mam na myśli ewentualne pozostałości kostne po odrąbaniu kotletów od całości schabu. Jeżeli tłuszczu jest za dużo to możesz go również nieco usunąć. Byle nie cały! Teraz należy mięso rozbić delikatnie tłuczkiem, tak aby kotlety miały około pół centymetra grubości. Pamiętaj jednak, że kotlety nie mogą być zbyt cienkie. Tak przygotowane kotlety należy posypać solą z obu stron. Cielęcina nie przepada za pieprzem, a jeśli już to możesz użyć nieco pieprzu białego do przyprawienia Twoich kotletów cielęcych.

Sposób przygotowania kotletów z kością

W osobnych miskach rozkłóć wiejskie jajko i rozsyp bułkę tartą. Kotlety z kością należy teraz delikatnie oprószyć mąką, a jej nadmiar usunąć. Każdy z kotletów zanurz w rozkłóconym jajku, a następnie obtocz w delikatnej bułce tartej. Oczywiście kotlet musi zostać panierowany w taki sposób z obu stron.

Od razu po panierowaniu kotlet włóż na patelnię z dobrze rozgrzanym smalcem lub olejem roślinnym. Tłuszcz musi być na tyle gorący, aby mięso po położeniu na patelni od razu zaczęło lekko skwierczeć. Kotlet z kością należy smażyć z obu stron łącznie około 10 minut zwracając uwagę szczególnie na tę część przy kości. To właśnie mięso przy kości jest najtrudniej dosmażyć.

Porada-> dobrym pomysłem jest smażenie kotletów z kością w sporej ilości tłuszczu. W takim przypadku co jakiś czas możesz przechylać patelnię tak, aby podlać tym gorącym tłuszczem tę część kotleta, w której znajduje się kość.

Usmażony kotlet z kością wyłóż na chwilę na ręcznik papierowy, aby odciekł z niego nadmiar tłuszczu. Zaraz potem podawaj z ziemniakami i dowolną surówką lub z innym ulubionym warzywem.


Wypróbuj również uwielbiany kotlet po bolońsku i przekonaj się, że warto raz na czas zjeść dobry kawałek cielęciny.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *