Kotlet z piersi kurczaka z grilla to temat rzeka. Trudno coś wymyślić nowego, jeśli chodzi o sposób przygotowania tego chudego kawałka mięsa drobiowego. W tym przepisie proponuję zatem skupić się na jakości mięsa i zastosować pierś kurczaka zagrodowego. Jeżeli takowego ptaka znajdziesz to po przygotowaniu jego piersi z grilla na pewno poczujesz różnicę w smaku pomiędzy taką piersią z kurczaka, a piersią kurczaka chowanego w klatkach. A jeśli mięso jest dobre, to najlepiej je przygotwać jak najprościej. I właśnie grill przychodzi nam tutaj z pomocą. Nie bój się jeść prostych posiłków, stawiaj na ich jakość. Wtedy smakować będą wyjątkowo. Pamiętaj wszakże, aby taki kotlet z piersi kurczaka piec naprawdę króciutko. Tylko wtedy pozostanie soczysty w środku.
Składniki
pierś kurczaka zagrodowego
Twoja ulubiona przyprawa do drobiu
oliwa extra vergine
sól
pieprz
Przepis na kotlet z piersi kurczaka
Pierś kurczaka przekrój wzdłuż na połowę. Każdą z połówek rozbij delikatnie na kotlety używając folii spożywczej. Kotlety z piersi kurczaka posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i dopraw ulubioną przyprawą do drobiu lub mieszanką suszonych ziół według uznania. Jednak nie przesadzaj z doprawianiem mięsa. Dobrej jakości mięso nie wymaga zasypywania go dużą ilością przypraw. Skrop mięso oliwą i wetrzyj ją w nie delikatnie, aby nie usunąć przypraw.
Smaż kotlety na bardzo mocno rozgrzanym ruszcie po dwie minuty z każdej strony. Uważaj przy tym, aby nie przypalić mięsa. Podawaj od razu z surówkami i kiszonkami. Przekonaj się, że mój kotlet z piersi kurczaka z grilla smakuje świetnie, a pierś kurczaka nie musi być przesuszona i bez smaku!
Wypróbuj także kapuśniak na żeberkach wędzonych. To dopiero petarda smakowa. Albo takie szparagi pieczone z szynką, poezja smaku. Zrób i przekonaj się, że można jeść smacznie na co dzień!