Fantastyczne w smaku kotlety baranie z mięsa dojrzałej owcy doskonale przygotowane z grilla. Takie kotlety baranie z grilla to nie lada przysmak dla mięsożerców. Jeżeli uwielbiasz soczystą karkówkę prosto z rusztu i nie jest Ci obca dobra kiełbasa z grilla to pokochasz także moje kotlety baranie. Kluczem do dobrego smaku jest oczywiście dobre mięso. Mięso oczywiście z owcy, a nie z barana (wbrew nazwie). Takie ze sporą ilością tłuszczu. Nie szukaj mięsa w marketach, szukaj dobrego rzeźnika. To jedyne wyjście w tym przypadku. Dobre, świeże mięso baranie nie wymaga marynaty ani kilkudniowego macerowania. Wymaga jedynie soli i pieprzu. I umiejętnego grillowania.
Składniki
4 kotlety baranie z tłuszczem
sól, pieprz
Przepis na kotlety baranie z grilla
Zdobądź w jakikolwiek sposób jak najlepsze kotlety z dorodnej owcy, nie z żylastego starego barana. Bez wątpienia tylko dobry rzeźnik może Ci załatwić takie mięso. Takie czasy. Należy pamiętać, że kotlety baranie powinny pochodzić z combra i być wykrojone ze skórą i tłuszczem. I nie mówimy tutaj o delikatesowych kotlecikach jagnięcych z kostką. Mówimy o porządnym kawałku mięsa z tłuszczem z dojrzałego zwierzęcia.
Mięso dobrze umyj i osusz ręcznikami papierowymi. Warstwę tłuszczu ponacinaj co centymetr. Dzięki temu Twoje kotlety pięknie się upieką zachowując swój kształt. Mięso dobrze posól, a także posyp świeżo zielonym pieprzem. Przyprawione mięso włóż na ruszt. Żar powinien być bardzo mocny, jednak pod żadnym pozorem nie kładź mięsa tuż nad nim. Przy mocnym żarze z węgla drzewnego właściwym miejscem dla kotletów baranich jest środkowa część paleniska. Tam upieką się bardzo szybko, jednak nie spalą się z zewnątrz.
Po około 10 minutach odwróć kotlety na drugą stronę. Czas grillowania mięsa zależy od wielkości i grubości kotletów oraz od temperatury i stopnia rozpalenia węgli. Nie ma złotej metody. Świeża baranina to delikatne mięso, więc pilnuj go cały czas podczas grillowania.
Dym powstający z kapiącego tłuszczu doda Twoim kotletom fantastycznego aromatu. Uważaj, aby kapiący tłuszcz nie spowodował zapalenia się węgli, bo kotlety szybko się spalą.
Kotlety baranie z grilla sposób podania
Oznaką, że mięso jest właściwie upieczone jest zmiana koloru tłuszczu z białego na przeźroczysty. Krótko mówiąc kotlety nie powinny spędzić na grillu dłużej niż 15 minut.
Podawaj od razu z sałatką i grillowanymi kromkami pieczywa. Uwierz, że nie będzie potrzeba musztardy, keczupu, chrzanu ani żadnych sosów. Mięso smakować będzie wybornie, a wytopiony tłuszcz będzie chrupiący i wspaniale doda mu smaku.
Przygotuj także pyszną jagnięcina tsigariasto w sosie własnym.