Kotlety cielęce z kostką duszone z fasolką w sosie

Kotlety cielęce z kostką duszone z fasolką szparagową i suszonym oregano w sosie pomidorowym.

Kotlety cielęce duszone z fasolką szparagową, w sosie pomidorowym to świetny przykład udanego mariażu mięsa i klasycznego dania wegetariańskiego. To połączenie delikatnego mięsa cielęcego wciąż przytwierdzonego do kości, które to kości dodają potrawie niebywałego smaku z fasolką szparagową w pomidorach. Połączenie w/w składowych dało efekt, który zamurował całą moją rodzinę. Coś tak pysznego jada się nieczęsto. Zadbać tylko należy, by kotlety cielęce z kostką były ze świeżego uboju.

Składniki

kotlety cielęce z kostką o łącznej wadze 1,7 kilograma;
300 gramów zielonej fasolki szparagowej;
300 gramów żółtej fasolki szparagowej;
500 ml domowego przecieru pomidorowego;
koncentrat pomidorowy;
2 większe cebule;
suszone oregano;
oliwa z oliwek;
3 pomidory (opcja);
sól, pieprz;

Przepis na kotlety cielęce z kostką

Kotlety umyj pod bieżącą wodą, a następnie dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie na mocnym ogniu szybko obsmaż wszystkie kotlety z obu stron, aż staną się rumiane. Przesmażone kotlety przełóż do dużego garnka. Na nieoczyszczoną po smażeniu kotletów patelnię wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jeśli trzeba dolej nieco świeżej oliwy. Gdy cebula się zeszkli przełóż ją do garnka z kotletami.

Podlej mięso w garnku gorącą wodą do 3⁄4 wysokości zawartości garnka. Dodaj nieco soli, przykryj garnek pokrywką, zmniejsz gaz i duś kotlety cielęce na wolnym ogniu 30 minut.

Podczas gdy kotlety się duszą przygotuj fasolkę szparagową. Odetnij zgrubiałe końcówki i jeśli trzeba pozbaw strąki włókien. Fasolkę szparagową pokrój w kawałki długości około 4 centymetrów. Przepłucz pod bieżącą wodą i odłóż na bok.

Przygotuj sos pomidorowy, zrób to najlepiej na bazie domowego sosu pomidorowego (poznaj <<przepis na domowy sos pomidorowy>>). Oczywiście zamiast niego możesz w sezonie użyć świeżych pomidorów, domowy przecier jest jednak już odparowany, więc smak pomidorów jest bardziej skoncentrowany. Jeśli chcesz, by kotlety cielęce w sosie pomidorowym z fasolką smakowały idealnie, postępuj zgodnie z moim przepisem.

Domowy przecier z pomidorów przelej do czaszy blendera. Dodaj 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego dla wzmocnienia pomidorowego smaku, a następnie zmiksuj wszystko na gęsty sos.

Porada-> świeże pomidory lub domowy przecier z nich zrobiony to gwarancja udanego dania

Zmiksowany sos pomidorowy wlej do garnka z mięsem. Dodaj soli do smaku i trochę suszonego oregano. Posyp świeżo zmielonym pieprzem. Wrzuć do dania pokrojoną fasolkę, dolej gorącej wody do pożądanego stanu (jeśli potrzeba), przykryj ponownie garnek pokrywką i duś całość na wolnym ogniu 45 minut. Potrawa powinna łącznie dusić się około 75 minut. Po tym czasie mięso powinno być już bardzo miękkie, a fasolka szparagowa wciąż „al dente”.

Tak przygotowane kotlety cielęce smakują znakomicie. To jedno z tych dań, podczas jedzenia którego boisz się, że już nigdy nie wyjdzie Ci tak dobrze. Z moim przepisem jednak to się udaje zawsze.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *