Kotlety cygańskie z ogórkiem kiszonym i papryką

kotlety cygańskie czyli kotlety wieprzowe duszone w sosie z papryką i ogórkami kiszonymi podane z kaszą gryczaną i buraczkami

Kotlety cygańskie, czy też kotlety po cygańsku to kotleciki wykrojone z szynki wieprzowej, a następnie duszone w pysznym sosie z dodatkiem świeżej papryki i ogórka kiszonego. To moja propozycja na obiad dla całej rodziny. Tak przygotowane kotlety można serwować z dowolnymi dodatkami. Przygotowanie tego dania nie zajmuje wiele czasu i nie jest skomplikowane. Z pewnością warto wypróbować ten przepis.

Składniki

4 kotlety z szynki wieprzowej
3 ogórki kiszone
1 mała cebula
1 żółta papryka
mąka pszenna
śmietana
sól, pieprz

Kotlety cygańskie przepis

Kotlety z szynki wieprzowej umyj pod bieżącą wodą, dokładnie osusz ręcznikami papierowymi a następnie rozbij tłuczkiem na grubość około pół centymetra. Każdy kotlet posól i popierz do smaku.

Rumienimy mięso z cebulą

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni olej, a następnie włóż do niej kotlety. Obsmaż mięso na rumiano z jednej strony, a następnie przewróć je na drugą stronę. W tym momencie dodaj na patelnię pokrojoną cebulkę. Smaż całość, aż kotlety się zrumienią a cebula dobrze się  zeszkli, a nawet nieco zrumieni. Nie obawiaj się, że zrumieniona cebula zepsuje ci danie, wręcz przeciwnie, w czasie duszenia cebula odda wspaniały smak i aromat do sosu, a sama się rozpadnie i lekko zagęści sos.

Dusimy mięso

Kiedy kotlety są już przyrumienione przełóż je wraz z cebulą do rondelka, w którym będziesz dusić danie. Patelnię zdeglasuj niewielką ilością gorącej wody i wlej jej zawartość do rondelka. Uzupełnij danie taką ilością wody aby lekko przykryła kotlety. Duś całość około 30 minut.

Podczas gdy kotlety się duszą umyj i pokrój w paseczki żółtą paprykę. Oczywiście możesz użyć  papryki innego koloru, jeśli taką dysponujesz. Pokrój w paseczki również ogórki kiszone.

Sposób przygotowania kotletów cygańskich

Po 30 minutach duszenia sprawdź, czy kotlety są już prawie miękkie. Jeśli tak jest dodaj do sosu pokrojone paprykę i ogórki kiszone, a następnie duś razem nie dłużej niż 10 minut. Papryka nie powinna się rozpaść w sosie! Spróbuj sos cygański i dopraw go do smaku w razie potrzeby.

Gdy kotlety cygańskie są już gotowe rozpuść w niewielkiej ilości wody  w szklance łyżeczkę mąki pszennej, a następnie dodaj do niej łyżkę śmietany i całość dobrze wymieszaj. Zahartuj śmietanę odrobiną gorącego sosu cygańskiego, a potem wlej ją do kotletów. Danie jest gotowy w momencie, jak tylko zagotuje się sos.

Sposób podania 

Kotlety cygańskie w sosie z ogórkiem kiszonym i papryką podawaj z kaszą gryczaną, ryżem lub ziemniakami w zależności od preferencji. Doskonale do tego dania pasuje ćwikła z chrzanem lub buraki czerwone zasmażane.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *