Kotlety mielone z boczkiem anyżem pachnące

Kotlety mielone przygotowane z wieprzowiny z dodatkiem boczku wędzonego, bułki oraz z anyżem ziarnistym smażone bezpośrednio przed podaniem.

Kotlety mielone doprawione wyrazistym anyżem to jeden z 1001 sposobów, na jakie można przyrządzić mielone mięso. Ale ten przepis na popularne „mielone” wzbudzić powinien szczególne zainteresowanie wśród smakoszy i fanów. Oprócz anyżu do mięsa mielonego należy dodać „czegoś jeszcze”. A po krótkim smażeniu kotleciki należy na 10 minut umieścić w piekarniku, dzięki czemu stają się niezwykle soczyste w środku. Tak przygotowane kotlety będą nie lada zaskoczeniem dla Twoich bliskich. Krótko mówiąc bardzo pozytywnym zaskoczeniem.

Składniki

500 gramów mielonego mięsa wieprzowego;
80 gramów surowego wędzonego boczku;
1 szklanka małych kawałeczków lub okruchów chleba;
3/4 szklanki mleka;
natka pietruszki
anyż;
sól morska;
pieprz;

Przepis na kotlety mielone z anyżem

Przygotuj wszystkie składniki potrawy, czyli 500 gramów mielonego mięsa wieprzowego, 80 gramów surowego wędzonego boczku, 1 szklankę małych kawałeczków lub okruchów chleba, 3/4 szklanki mleka, natkę pietruszki, anyż, sól morską, pieprz.

Na początek nastaw piekarnik na 180 stopni. Kawałeczki lub okruchy chleba namocz w mleku. Surowy wędzony boczek zmiel w malakserze. Do moździerza wrzuć 3 łyżeczki anyżku a także 1 łyżeczkę soli morskiej i dokładnie je utłucz. Do miski włóż mielone mięso, zmielony boczek, utłuczony anyż z solą, garść posiekanej natki pietruszki, a także namoczony w mleku chleb (odciśnięty). Dokładnie wyrób na gładka masę.

Uformuj 8 kotlecików i smaż na oleju, aby się zrumieniły. Blachę wyłóż pergaminem, ułóż na niej kotlety, a następnie wstaw do piekarnika. Piecz około 10 minut.

Podawaj z rukolą i pomidorami polanymi najlepszej jakości oliwą i kremem balsamicznym. Jako dodatki proponuję: domowe pieczywo ciabatta i pasta z oliwek tapenada z oliwek Kalamata będzie jak najbardziej na miejscu.


Sprawdź łatwy przepis na sznycle mielone, tradycyjne krakowskie kotlety z mięsa mielonego.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *