Kotlety warzywne z kurczakiem

kotlety warzywne z kurczakiem

Kotlety warzywne z kurczakiem to naprawdę dobry pomysł na obiad, można je przyrządzić z różnych składników. Ja proponuję ciecierzycę w roli głównej, ale aby podkręcić smak kotletów dodałem ugotowanego dzień wcześniej w rosole kurczaka. Te smaczne i pełne witamin kotlety możesz przygotować z kurczakiem jak ja, jednak rezygnując z niego otrzymasz świetny posiłek wegetariański. W obu przypadkach zalecam panierkę, dzięki czemu kotlety są niezwykle chrupiące. Moje kotlety warzywne z kurczakiem to prawdziwa bomba witaminowa, zachęcam do wypróbowania.

Składniki

400 gramów ciecierzycy;
100 gramów niepalonej kaszy gryczanej;
250 gramów liści szpinaku;
1 marchewka;
czerwona cebula;
cytryna;
mięso z wcześniej ugotowanego kurczaka;
natka pietruszki;
2-3 ząbki czosnku;
1-2 łyżki mąki kukurydzianej;
mąka pszenna;
bułka tarta;
1-2 jajka;
sól, pieprz;

Przepis na kotlety warzywne z kurczakiem

Sto gramów niepalonej (lub palonej jeśli wolisz) kaszy gryczanej włóż do garnka, zalej 250 ml wrzącej wody i gotuj, aż woda prawie w całości odparuje. Następnie zgaś gaz, przykryj garnek pokrywką i zostaw kaszę, aby napęczniała i zmiękła.

Kolejnym składnikiem moich kotletów jest 250 gramów ciecierzycy. Możesz użyć takiej ze słoika lub puszki. Oczywiście lepsza będzie taka sucha, moczona przez noc, ale jeśli zależy Ci na czasie to użyj takiej z zalewy. Ponadto potrzebne będą liście szpinaku (u mnie 250 gramów), jedna marchewka, jedna cebula czerwona, cytryna, ziarna sezamu, wcześniej ugotowany kurczak (najlepiej taki z poprzedniego dnia, np. z rosołu), natka pietruszki a także 2-3 ząbki czosnku.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę, marchewkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach, natkę posiekaj, czosnek obierz i zmiażdż. Zmiel ciecierzycę. Na patelni rozgrzej nieco oliwy, wrzuć cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj zmiażdżony czosnek i łyżeczkę swojej ulubionej przyprawy (tutaj mieszanka kuchni hiszpańskiej) i mieszając od czasu do czasu smaż wszystko nie dłużej niż 30 sekund. Chodzi o to żeby przyprawa oddała smak, ale nie przypaliła się. Wrzuć na patelnię szpinak, a gdy „zwiędnie” wyciśnij na patelnię sok z połowy cytryny. Odstaw patelnię na bok.

Porada-> Panierowanie kotletów zdecydowanie ułatwia ich smażenie, ale i dodaje im smaku.

Do dużej miski wrzuć drobno zmieloną ciecierzycę, startą marchewkę i natkę pietruszki. Następnie dodaj posiekanego, ugotowanego wcześniej kurczaka oraz szpinak z patelni. Do miski dodaj ugotowaną kaszę oraz 1-2 łyżki mąki kukurydzianej. Dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.

Formuj małe kotlety warzywne z kurczakiem i obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smaż kotlety po 2-3 minuty z każdej strony na oleju roślinnym. Po usmażeniu odsącz kotlety z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj od razu np. z kapustą zasmażaną.


Poznaj <<przepis na azjatycką sałatkę z kurczakiem>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *