Kotlety wieprzowe duszone z karczochami

Kotlety wieprzowe duszone razem z karczochami, groszkiem i ziemniakami na koniec skropione sokiem z cytryny.

Kotlety wieprzowe duszone z warzywami to kolejny przykład na to, że kotlety można przyrządzić na wiele sposobów. I że nie tylko te tradycyjne, panierowane smakują dobrze. W moim przepisie mięso duszę z warzywami, a dzięki dodaniu na koniec do sosu soku z cytryny całość staje się lekka i przyjemna w konsumpcji. Spokojnie może stanowić obiad zarówno latem, jak i zimą. Zimą możesz liczyć niestety jedynie na karczochy mrożone, jednak w takiej formie są fantastycznym gotowcem do tego dania. Dzięki ich mrożonej wersji nie trzeba męczyć się ze żmudnym obieraniem świeżych karczochów.

Składniki

dwa duże kotlety wieprzowe koniecznie z kością
kilka serc karczochów
dwie garści zielonego groszku
mała marchewka pokrojona w plasterki
1-2 ziemniaki sałatkowe
500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
dymka
koperek
suszone oregano
suszone płatki chilli
mąka kukurydziana lub pszenna
sól, pieprz

Przepis na kotlety wieprzowe duszone

Ja mam ten komfort, że w Grecji można kupić fajną mieszkankę mrożonego groszku, karczochów, cebuli i marchewki. Oczywiście świeże zawsze są wskazane, ale taka paczka znacznie upraszcza sprawę (poznaj przepis na makaron z karczochami i dowiedz się jak obrać karczochy).

Wieprzowinę posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć kotlety. Smaż je z obu stron na mocnym ogniu (tłuszcz jednak nie może dymić!), aż pięknie się zrumienią. Na ostatnie 30 sekund smażenia kotletów wrzuć posiekaną dymkę. Smaż ją często mieszając, aby nie przypaliła się. Przesmażone kotlety wyłóż na talerz i odłóż na bok.

Na patelnię, na której smażyło się mięso wrzuć wszystkie warzywa. Z pęczka koperku odetnij łodygi i także wrzuć je na patelnię. Nadadzą fantastycznego smaku daniu. Smaż warzywa krótko na średnim ogniu, a następnie wsyp do nich 1 kopiatą łyżeczkę mąki. Smaż około 1 minuty. Dodaj do warzyw sól, pieprz, suszone oregano i płatki chili do smaku. Następnie wlej gorący bulion.

Włóż na patelnię wcześniej przesmażone kotlety wieprzowe. Zmniejsz gaz po patelnią do minimum, przykryj patelnię pokrywką i duś kotlety wieprzowe duszone 30-45 minut. Czas duszenia uzależniony jest od elementu wieprzowiny który zastosujesz.

Porada-> warzywa dodawaj dopiero wtedy, gdy mięso nieco zmięknie

Jeżeli masz kawałek wieprzowiny, co do którego uważasz, że będzie wymagał dość długiego czasu duszenia to po przesmażeniu mięsa duś je bez dodawania warzyw. Te dodaj dopiero po około 30 minutach duszenia mięsa.

Podczas gdy mięso z warzywami się dusi obierz i pokrój w dużą kostkę ziemniaki. Powinny to być ziemniaki sałatkowe, aby nie rozpadły się po ugotowaniu. Po upływie wskazanego powyżej czasu wrzuć ziemniaki na patelnię (wypróbuj również przepis na groszek z ziemniakami duszony). Całość ponownie przykryj pokrywką i duś do miękkości wszystkich składników.

Gdy kotlety wieprzowe duszone z karczochami i groszkiem są gotowe wciśnij do sosu sok z cytryny. Ile? Według uznania, ale raczej nie za dużo. Na koniec dopraw danie do smaku oraz posyp świeżo posiekanym koperkiem. Podawaj od razu z cząstkami cytryny oraz posypane świeżym koperkiem. Super pyszne danie na każdą okazję, uwierz.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *