Kotlety z indyka smażone saute, a następnie duszone w aromatycznym sosie kurkowym, na koniec doprawione słodką śmietanką. Kotlety z indyka w sosie kurkowym zawsze proponuję na początek każdego sezonu grzybowego. Aromatyczny sos kurkowy, a do niego delikatne kotlety z indyka plus młode ziemniaki z koperkiem. Brzmi chyba nieźle, prawda? Grzyby najpierw oczyszczam nożykiem lub pędzelkiem, by tuż przed ich obróbką przelać je bieżącym strumieniem zimnej wody przez max 2-3 sekundy. To wszystko wystarcza, by pozbyć się nieczystości. Tak skomponowane danie, czyli kotlety z indyka w sosie to kwintesencja smaku lata, ale i do odtworzenia zimą z zastosowaniem mrożonych kurek.
Składniki
400 gramów kotletów z indyka;
250 gramów świeżych kurek;
1 cebula;
masło klarowane;
oliwa;
150 ml śmietany kremówki;
sól, pieprz;
Przepis na kotlety z indyka w sosie kurkowym
250 gramów świeżych kurek oczyść pędzelkiem lub nożykiem z nieczystości. Nie krój grzybów, pozostawiając je w całości nacieszysz oko ich kształtem podczas jedzenia.
Kotlety z indyka delikatnie rozbij tak, aby miały równą grubość. Następnie rozbijaj je poprzez rozłożoną na nich folię spożywczą, dzięki czemu mięso nie zostanie uszkodzone. Kotlety posól i popierz.
Na patelni rozgrzej oliwę, smaż kotlety na mocnym ogniu po 2 minuty z każdej strony. Przesmażone kotlety przełóż do rondelka, wlej szklankę gorącej wody, przykryj garnek pokrywką i duś kotlety na małym ogniu 10 minut.
Na nieoczyszczoną po smażeniu kotletów patelnię wrzuć nieco masła klarowanego i smaż pokrojoną w drobną kostkę jedną cebulę. Gdy cebula zeszkli się przelej kurki przez 2-3 sekundy mocnym strumieniem wody, otrzep szybko z wody i przełóż na patelnię. Smaż grzyby na średnim ogniu 5 minut aby zmiękły i delikatnie się przyrumieniły.
Kotlety z indyka w sosie kurkowym sposób podania
Wlej na patelnię 150 ml śmietany kremówki, posól, popieprz i duś całość kilka minut. Sos jest gotowy, gdy zredukuje się i zgęstnieje. Wyłóż kotlety na talerz i nałóż na nie sos kurkowy. Najlepiej smakują z młodymi ziemniakami z masłem oraz np. z fasolką mamut.
Wypróbuj <<przepis na kotlety z indyka w sosie paprykowym>>. Super pysznie.