Kotlety z kalafiora przepis wyjątkowy i pyszny

Kotlety z kalafiora ugotowanego i dobrze odciśniętego, doprawionego curry i kurkumą, a następnie formowanego w kotlety i smażonego.

Kotlety z kalafiora to danie dla każdego i na każdą okazję. Ja wiem, że kalafior ma specyficzny smak, który nie wszyscy akceptują, ale w tym przepisie pokażę, jak to zmienić. Kotlety przygotowuje się dość szybko i sprawnie, a jedyną rzeczą, na którą trzeba zwrócić baczną uwagę jest właściwe ugotowanie kalafiora. Gotowanie na parze pozwala zachować wszystkie cenne wartości odżywcze i smakowe kalafiora i zatrzyma jedynie minimalną ilość wody w nim. Dlatego zdecydowanie polecam tę drugą metodę, jeśli chcesz, aby Twoje kotlety z kalafiora były niepowtarzalne.

Składniki

1-2 kalafiory;
1 cebula;
3 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej;
bułka tarta (opcja);
1 jajko;
mielona kurkuma;
1 łyżeczka przyprawy curry;
sól, pieprz;

Przepis na kotlety z kalafiora

W zależności od Twojego apetytu przygotuj 1 lub 2 spore kalafiory. Warto mieć takie ze sprawdzonego źródła, ponieważ czasem trafiają się kalafiory z lekką nutą goryczki, a takie nie nadają się na kotlety. Kalafiora podziel na kawałki (różyczki), umyj i przełóż do naczynia do gotowania na parze. Gotuj pod przykryciem, aż kalafior będzie „al dente”.

Ugotowanego kalafiora odstaw aby nieco przestygł, a następnie zmiel go w maszynce do mielenia. Nadmiar wody odsącz na durszlaku. Od tego, czy zrobisz to bardzo starannie zależeć będzie, czy kotlety będą się rozpadały podczas smażenia, czy nie. A zatem bardzo starannie odciśnij wodę z kalafiora. Jeśli nie wystarczy odciskanie wody z kalafiora przez durszlak użyj gazy, ta metoda jest bardziej skuteczna.

Na patelni na niedużej ilości oleju przesmaż „na złoto” posiekaną w drobną kostkę cebulę. Do dużej miski włóż odciśniętą masę kalafiorową. Dodaj przesmażoną cebulę, 3 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej (bądź bułki tartej, jeśli wolisz), wbij jedno jajko i przypraw solą, pieprzem, szczyptą mielonej kurkumy i 1 łyżeczką przyprawy curry. Całość dobrze wymieszaj i wstaw miskę z masą kalafiorową do lodówki na 30 minut.

Kotlety z kalafiora sposób podania

Po tym czasie formuj z powstałej masy kotleciki. Im będą większe, tym trudniej będzie je obracać na patelni podczas smażenia, ponieważ nie mają one zbyt zwartej struktury. Aby poprawić tę strukturę dla wygody smażenia, a także aby wzmocnić smaku kotletów możesz obtoczyć je w bułce tartej. Smaż kotlety na niezbyt dużym ogniu po kilka minut z każdej strony. Usmażone kotlety odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Smakują na ciepło, na zimno, solo i z sosem lub ulubionym dipem.


Poznaj łatwy <<przepis na kalafior z groszkiem w sosie cytrynowym>> albo pyszny <<przepis na wieprzowinę smażoną z kalafiorem>> przygotowaną na sposób azjatycki.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *