Kotlety z soczewicy czerwonej marchewki i imbiru

Kotlety z soczewicy czerwonej gotowanej z dodatkiem aromatycznych przypraw oraz startej marchewki, smażone i podane z surówkami.

Kotlety z soczewicy to bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu danie, choć wymagające poświęcenia mu trochę więcej czasu. Przede wszystkim jednak to danie dające niewyobrażalne wręcz możliwości doprawienia go według własnego smaku i koncepcji. Moje kotlety przygotowałem z soczewicy czerwonej gotowanej z dodatkiem aromatycznych przypraw oraz startej marchewki. Do kotlecików proponuję podać zestaw surówek, które ożywią dość sycące kotlety.

Składniki

150 gramów czerwonej soczewicy;
1 mała cebula;
kawałek marchewki;
natka pietruszki;
nieduży kawałek świeżego imbiru;
2 ząbki czosnku;
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego;
1 jajko;
1 łyżka mąki kukurydzianej;
mąka pszenna do obtoczenia kotlecików;
sól, pieprz;

Kotlety z soczewicy przepis

Soczewicę dobrze opłucz pod bieżącą wodą, włóż do garnka i zalej jedną szklanką gorącej wody. Gotuj do miękkości (około 12 minut). Soczewicy nigdy nie sól do gotowania, bo nie zmięknie.

Obierz i zmiażdż czosnek, obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę następnie obierz imbir i zetrzyj na tarce, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Rozgrzej patelnię, wlej nieco oliwy, a następnie wrzuć posiekaną cebulę, starty imbir i czosnek. Smaż chwilkę na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Wrzuć na patelnię starą marchewkę i smaż chwilkę, aby nieco zmiękła.

Ugotowaną, odcedzoną i lekko przestudzoną soczewicę przełóż do dużej miski.

Dodaj nieco przestudzoną masę marchewkowo – cebulową, kmin rzymski, a także posiekaną natkę pietruszki. Dodaj do masy sól, pieprz, mąkę kukurydzianą (jeśli nie masz użyj pszennej), wbij jajko. Wyrabiaj składniki na gładką masę. W razie potrzeby dopraw jeszcze czym uznasz za stosowne. Miskę z masą przykryj folią spożywczą, a następnie wstaw ją do lodówki na godzinę, aby masa nieco stężała. Dzięki temu kotlety z soczewicy będą się lepiej formowały i smażyły.

Schłodzoną masę wyjmij z lodówki, formuj z niej nieduże kotlety z soczewicy (małe usmażą się lepiej, niż duże), obtocz w mące pszennej i smaż na oliwie.

Porada-> kotlety smaż bardzo krótko, aby nie wyschły w środku.

Kotlety z soczewicy należy smażyć z obu stron w sumie dość krótko, aby nie stały się zbyt suche. Wszystkie składniki były wcześniej już poddane obróbce, jedynie jajko wymaga tej dodatkowej czynności. Z tych względów, a także aby soczewica nie „piła” nadmiaru tłuszczu smażenie kotletów ogranicz do minimum. Kilka minut łącznie wystarczy, aby się ładnie przyrumieniły. Podawaj jako główny składnik obiadu razem z Twoimi ulubionymi surówkami.


Smakowita i niezwykła w przyprawy <<zupa z soczewicy z groszkiem>> zachwyci Cię od razu. Pokochasz i będziesz powtarzać regularnie.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *