Krewetki grillowane z kolendrą po indyjsku

Krewetki marynowane w jogurcie z dodatkiem czosnku, chili, kolendry i kurkumy, a następnie grillowane na ruszcie.

Krewetki grillowane to kolejny prosty przepis na „szybkie” krewetki.  Krewetki świetne nadają się na grilla, ale równie dobrze smakować będą z patelni grillowej. Kilkunastominutowe zaledwie marynowanie w orientalnych przyprawach daje naprawdę świetny efekt. Pamiętaj, aby krewetki smażyć bardzo krótko, w przeciwnym razie szybko staną się gumiaste. Od Ciebie również zależy, czy pozostawisz na krewetkach całą marynatę, czy po prostu dokładnie oczyścisz krewetki z niej.

Składniki

14 sztuk surowych średniej wielkości krewetek;
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego;
1 zmiażdżony ząbek czosnku;
nieco ostrej papryczki (tutaj suszone płatki chili);
1 łyżeczka mielonej kolendry;
pół łyżeczki mielonej kurkumy;
1 cytryna;
świeża kolendra;
sól, pieprz;

Przepis na krewetki grillowane

Najlepsze do przygotowania tego dania są oczywiście krewetki surowe, mogą być również mrożone. Przygotuj 14 sztuk tych większych, koktajlowe się nie nadają. Jeśli masz krewetki mrożone przełóż je z zamrażalnika do lodówki odpowiednio wcześniej i w taki sposób je rozmrażaj. Ważne, aby krewetek nie rozmrażać szokowo, zdecydowanie będą lepsze, jeśli rozmrażać będą się powoli.

Przygotuj marynatę; do miski daj 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego, jeden zmiażdżony ząbek czosnku, nieco ostrej papryczki (ja wykorzystałem suszone płatki chili), łyżeczkę mielonej kolendry, pół łyżeczki mielonej kurkumy, a także sól i pieprz. Marynatę dobrze wymieszaj,  spróbuj i w razie potrzeby dopraw jeszcze według własnego uznania.

Krewetki możesz marynować w całości, albo je pozbawić głów, obrać ze skorupek i wyjąć przewód pokarmowy. Wszystko tak, jak Ty lubisz. Włóż krewetki do miski z marynatą, owiń ją folią spożywczą i marynuj krewetki w lodówce 15 do 20 minut.

Krewetki grillowane sposób podania

Zamarynowane krewetki nieco oczyść z marynaty (jeśli wolisz pozostaw ją w całości) i smaż niewielkiej ilości oliwy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej, lub też na ruszcie. Czas grillowania to maksymalnie 2 minuty z każdej strony, w zależności od wielkości krewetek. Podawaj skropione sokiem z cytryny i ozdobione listkami świeżej kolendry.


Poznaj genialny przepis na krewetki z chorizo.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *