Krewetki po tajsku z ryżem kolorowym podane

Krewetki smażone w czterech smakach po tajsku podane z kolorowym ryżem z warzywami.

Krewetki po tajsku to cztery smaki, czyli słodki, kwaśny, ostry i sos rybny do tego. Wszystkie ekscytują podniebienie w tym daniu. Prostota i smak, oto coś, o co zawsze warto walczyć. Fajnie, jeżeli uda Ci się zdobyć świeże krewetki, bo mają lepszy smak, aniżeli te podgotowane. Jeżeli jednak ich nie dostaniesz nie bój się użyć tych „pomarańczowych”. Efekt też będzie zadowalający. Krewetki po tajsku to danie, które naprawdę polubisz.

Składniki

3 duże krewetki (królewskie);
1 cytryna;
brązowy cukier;
1 papryczka chili;
mały kawałek świeżego imbiru;
sos rybny;
świeża bazylia;
150 gramów ryżu jaśminowego lub basmati;
mała puszka czerwonej fasolki kidney;
garść mrożonego groszku;
mielona kurkuma;

Przepis na krewetki po tajsku

Przygotuj 150 gramów ryżu jaśminowego lub basmati, małą puszkę czerwonej fasolki kidney, a także sporą garść mrożonego groszku. Ryż dobrze opłucz pod bieżącą wodą, przełóż do garnka, zalej wrzątkiem (proporcja: 1 szklanka ryżu – 2 szklanki wody), zagotuj, a następnie zmniejsz nieco ogień i gotuj kilka minut, aż woda niemal całkowicie odparuje.

Do ryżu dodaj pół łyżeczki kurkumy (dodaj również nieco szafranu, jeśli lubisz), zamieszaj. Garnek przykryj pokrywką, zdejmij z ognia i pozostaw na około 15 minut, aby ryż wchłonął resztę wody i spęczniał. Podczas gdy ryż pęcznieje wrzuć groszek na wrzątek i gotuj kilka minut, aż będzie „al dente”. Podgotowany groszek odłóż na bok.

Spęczniały ryż spulchnij widelcem. Dodaj do niego groszek, opłukaną fasolkę oraz trochę pokrojonego bambusa. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj ryż z warzywami, przykryj garnek pokrywką i odstaw na kilka minut, aż przyrządzisz krewetki.

Przygotuj 3 duże krewetki (królewskie), 1 cytrynę, cukier brązowy, papryczkę chili, mały kawałek świeżego imbiru, sos rybny a także świeżą bazylię. Papryczkę chili posiekaj drobno, krewetki dobrze umyj i osusz. Na małą patelnię wsyp 2 łyżeczki cukru, wyciśnij sok z cytryny, dolej 2 łyżeczki sosu rybnego, wrzuć papryczkę chili, posiekany imbir i liście bazylii. Dodaj krewetki. Smaż krewetki na małym ogniu.

Porada-> w daniach kuchni tajskiej muszą być wyczuwalne cztery smaki. Ostry, słony, słodki i kwaśny.

Podczas powolnego smażenia na patelni winien utworzyć się smakowity syrop. Dodawaj do niego składniki, aby zbalansować smak według własnego uznania, ale tak, aby wyczuwalne były smaki: ostry, kwaśny, słony i słodki. Krewetki winny się smażyć nie dłużej niż 2 minuty. Na koniec obtocz krewetki dokładnie w powstałym syropie. Podawaj z kolorowym ryżem z dodatkiem groszku, czerwonej fasolki i bambusa.


Polecam Ci również moje <<krewetki w galarecie>> z warzywami.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *