Krewetki saganaki z pomidorami i fetą

Krewetki smażone w patelni saganaki, a następnie duszone w pomidorach na koniec posypane serem feta i zapiekane.

Krewetki saganaki to ciekawe danie. Saganaki to nazwa doskonałej przystawki w postaci skropionego niewielką ilością wody, a następnie oprószonego mąką i smażonego plastra kreteńskiego sera Kaseri (lub innych). To również nazwa dania, w którym prym wiodą owoce morza (krewetki, małże) podane w sosie pomidorowym i zapiekane z fetą. Skąd taka rozbieżność potraw o tej samej nazwie? Odpowiedź jest banalna. Saganaki to po prostu nazwa dań przygotowywanych na patelni z dwoma uszkami o tej samej nazwie. Przymykając nieco oko na moją patelnię (która dwóch uszek nie ma) zapraszam na shrimps saganaki, czyli krewetki saganaki. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, za to doznania smakowe niepowtarzalne.

Składniki

20 sztuk średnich krewetek;
kilka ząbków czosnku;
około 70 gramów lub więcej prawdziwej fety;
trochę natki pietruszki;
puszka pomidorów;
dobra oliwa extra vergine;
sól, pieprz;

Przepis na krewetki saganaki

Pomidory przełóż do małego garnuszka, podgrzej i dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i suszonym oregano. Gotuj kilka minut. Krewetki obierz z pancerzyków, usuń z nich przewód pokarmowy, dobrze umyj, a następnie dokładnie osusz na ręcznikach papierowych.

Na patelnię (saganaki) wlej kilka łyżek oliwy i wrzuć obrany czosnek. Smaż go na średnim ogniu, aż nieco zbrązowieje, po czym wyjmij go, nie będzie już potrzebny, ponieważ cały swój aromat oddał oliwie. Następnie wrzuć na patelnię krewetki (muszą być dobrze osuszone z wody, w przeciwnym razie będzie bardzo pryskało) i skręć pod patelnią gaz do minimum.

Błyskawicznie krewetki posól, posyp słodką mieloną papryką i suszonym oregano. Podkręć od razu gaz pod patelnią. Dzięki takiemu zabiegowi krewetki nie spalą się. Wymagają one bardzo krótkiej obróbki, a przyprawianie ich na sporym ogniu mogłoby spowodować, że nie usmażą się, a właśnie spalą zanim skończysz je doprawiać.

Krewetki wymieszaj na patelni z przyprawami i smaż maksymalnie 2 minuty. Na patelnię z krewetkami wlej przygotowany wcześniej sos pomidorowy.

Krewetki należy krótko zapiekać

Wymieszaj zawartość patelni, sosu powinno być tyle, aby krewetki nieco wystawały ponad nim. Teraz na patelnię pokrusz fetę, im feta będzie lepszej jakości, tym danie będzie smaczniejsze. Niby oczywiste, ale warto o tym pamiętać. Patelnię wstaw na górną półkę piekarnika i zapiekaj około 5 minut w temperaturze 200 stopni( najlepiej na funkcji grill), aby ser nieco się rozpuścił, a jeszcze lepiej, aby częściowo się przyrumienił.

Po wyjęciu z piekarnika posyp listkami natki pietruszki. Podawaj na patelni, w której je przygotowano, koniecznie z pieczywem.


Wypróbuj również <<przepis na krewetki po tajsku>>. Jest łatwo, jest pysznie.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *