Krewetki smażone z czosnkiem w sporej ilości oliwy na koniec posypane natką pietruszki i podawane z pieczywem. Tak przygotowane krewetki z czosnkiem to klasyka kuchni hiszpańskiej. Gdy danie dobrze przygotować (co nie jest trudne) czosnkowa oliwa nadaje delikatnym krewetkom wspaniałego aromatu. Na koniec ta oliwa wyjadana być powinna za pomocą świeżego pieczywa. Brzmi dobrze? A jak smakuje! Wypróbujcie koniecznie ten banalny, ale jakże smakowity przepis na krewetki z czosnkiem w oliwie.
Składniki
pięć dużych surowych krewetek np. argentyńskich
oliwa extra vergine
2-3 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól morska
Przepis na krewetki z czosnkiem
Do tego dania krewetki muszą być surowe, ponieważ takie smakują po obróbce cieplnej najlepiej. Pozbaw krewetki głów, odnóży oraz usuń pancerz. Z krewetek argentyńskich bez większego problemu sprawnym ruchem wyjmiesz przewód pokarmowy bez konieczności nacinania grzbietu krewetek. Tak przygotowane owoce morza delikatnie przemyj pod bieżącą wodą i osusz dokładnie ręcznikami papierowymi.
Obierz i posiekaj grubo czosnek (ilość według uznania), a następnie przesiekaj małą garstkę natki pietruszki. Jeśli chcesz, aby Twoje krewetki z czosnkiem w oliwie były pikantne przygotuj także małą papryczkę chili.
Przygotuj casuelę, casuela po gliniane hiszpańskie naczynie do przygotowywania, a następnie serwowania w nim tapas i pinchos (Zobacz <<przepis na pincho>>). Postaw casuelę na palnik (bardzo mały ogień!), a następnie wlej do niej oliwę extra vergine. Oliwy powinno być tyle, aby przykryła krewetki, gdy je włożysz do naczynia.
Porada-> jeżeli nie masz casueli możesz to danie przygotować w jak najmniejszej patelni albo w jakimkolwiek naczyniu, które nadaje się na palnik gazowy. Oczywiście danie możesz przygotować także na kuchence elektrycznej, a w takim przypadku dobierz samodzielnie naczynie.
Gdy oliwa w casueli jest jeszcze letnia wrzuć do niej czosnek. Smaż go na małym ogniu, aby uwolniły się z niego jego aromaty. Uważaj, aby oliwa nie zaczęła dymić, a czosnek nie przypalił się. Po prostu cały czas smaż czosnek na oliwie na małym ogniu.
Krewetki posól solą morską i wrzuć do casueli. Lekko podkręć ogień pod naczyniem i smaż krewetki na średnim ogniu często mieszając, aby oliwa nie zaczęła dymić, czosnek nie przypalił się, a krewetki smażyły powoli. Po około 2 minutach odwróć krewetki i smaż je jeszcze chwilę. Na koniec wrzuć posiekaną natkę pietruszki, aby nieco złagodzić mocny zapach czosnku i aromat oliwy czosnkowej.
Podawaj od razu po ich przygotowaniu w naczyniu, w którym się smażyły. Obowiązkowym dodatkiem do krewetek z czosnkiem w oliwie jest świeże pieczywo, które należy maczać w przepysznej oliwie czosnkowej. Rewelacja!
Wypróbuj podobny <<przepis na krewetki po hiszpańsku>>.