Krokiety z mięsem najlepsze do barszczu czerwonego

Krokiety z mięsem to wspaniały dodatek do barszczu czerwonego. Naleśniki wypełnić należy farszem z mielonej gotowanej wieprzowiny z dodatkiem wędzonego boczku, a następnie zawinąć krokiety, panierować i smażyć.

Krokiety z mięsem to wspaniały dodatek do barszczu czerwonego. Naleśniki wypełnić należy farszem z mielonej gotowanej wieprzowiny z dodatkiem wędzonego boczku, a następnie zawinąć krokiety, panierować i smażyć. Krokiety z mięsem bardzo, ale to bardzo lubię. Oczywiście podane najlepiej z domowym barszczem czerwonym. To wspaniałe, smaczne i sycące danie. Pomimo tego nie jadam go zbyt często pewnie dlatego, że pracy przy nim co niemiara. A być może dlatego, że jadane zbyt często by niebezpiecznie spowszedniało? Każdy ma swój sposób i na barszcz, i na krokiety. W tym miejscu podaję Ci mój przepis na krokiety z mięsem.

Składniki

1 kilogram łopatki wieprzowej;
400 gramów surowego, wędzonego boczku;
warzywa korzeniowe, jak na rosół;
2 duże cebule;
3 duże; wiejskie jajka;
bułka tarta;
sól, pieprz;

Przepis na krokiety z mięsem

Opłucz pod bieżącą wodą 1 kilogram łopatki wieprzowej, a następnie pokrój mięso w dużą kostkę. Przełóż mięso do garnka, zalej gorącą wodą, dodaj niedużą ilość warzyw korzeniowych (farsz ma mieć smak mięsny, a nie warzywny). Dodaj również sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie. Gotuj do miękkości (około 1 godziny).

Przygotowanie farszu do krokietów

Podczas gdy mięso się gotuje w drugim garnku ugotuj 400 gramowy kawałek surowego, wędzonego boczku. Ugotowany boczek pokrój w sporą kostkę i pozostaw do przestygnięcia. Pokrój w drobną kostkę 2 cebule. Pokrojone cebule przesmaż, aby były dość mocno rumiane (chyba, że wolisz mniej przesmażone).

Mięso i boczek zmiel w maszynce dodając do niego przesmażoną cebulę. W tym momencie warto wlać do mięsa pół szklanki wywaru, który powstał podczas gotowania mięsa. Wywar nada farszowi smaku, ale i sklei go, jak należy. Jeżeli pomimo dolania wywaru z mięsa farsz nadal jest Twoim zdaniem zbyt luźny wbij dodatkowo 1 jajko. Całość dobrze posól, a także posyp świeżo zmielonym pieprzem. Wyrabiaj rękami na gładką masę i odstaw na bok.

Formujemy krokiety z mięsem

Na patelni usmaż naleśniki (potrzebne będzie około 12 sztuk z dużej patelni, zobacz przepis na naleśniki). Gdy masz już usmażone naleśniki to można przystąpić do formowania krokietów z mięsem.

Na środek naleśnika nałóż słuszną porcję farszu. Zawijaj boki naleśnika w kopertę i formuj krokieta. Podobnie postępuj z resztą naleśników. Każdego krokieta z mięsem obtaczaj w roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Z podanych ilości mięsa wyszło 12 dużych krokietów każdy o zawartości farszu 85 gramów (moja teściowe zrobiłaby z tej ilości farszu pewnie drugie tyle). Do smażenia naleśników użyłem patelni o średnicy 28 centymetrów.

Krokiety z mięsem na stół

Smaż krokiety na patelni na wolnym ogniu. Odwróć krokiety i smaż z drugiej strony. Na koniec dosmaż również ich boki. W sumie krokiety z mięsem usmażysz w ciągu około 15 minut.

Krokiety z mięsem podawaj z gorącym barszczem czerwonym przyrządzonym na bazie wywaru, który powstał z gotowania boczku (poznaj wyjątkowy przepis na barszcz czerwony na wędzonce).

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *