Królik w sosie pomidorowym

na talerzu znajduje się królik duszony w sosie pomidorowym razem z zieloną dymką oraz różyczki ugotowanego kalafiora

Królik w sosie pomidorowym duszony z dodatkiem sporej ilości dymki to prawdziwy rarytas. Mamy tutaj delikatne mięso królika, które idealnie współgra z aksamitnym sosem, którego smak wbrew pozorom wcale nie jest zdominowany przez pomidory. Zajrzyjcie do przepisu i przekonajcie się, jak sprytnie i z korzyścią dla smaku całości lekką kwasowość pomidorów świetnie można zrównoważyć słodyczą duszonej cebulki. Ten królik w sosie pomidorowym smakuje naprawdę bosko. Nie wyobrażam sobie, aby komuś to danie mogło nie smakować.

Składniki

królik o wadze około 1,5 kg
2-3 dojrzałe pomidory
dymka (pęczek)
sól, pieprz

Przepis na królika w sosie pomidorowym

Królika umyj, osusz dobrze ręcznikami papierowymi, a następnie pokrój na kawałki. Następnie dopraw mięso solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Przesmaż kawałki królika

Na dużą patelnię wlej szklaneczkę oliwy (około 100 ml) i smaż elementy królika „na złoto”. Ważne, by smażyć na dość sporym ogniu, aby mięso szybko się zrumieniło, ale w środku pozostało soczyste. Królik nie może się przypalić, ani wysuszyć, a oliwa podczas smażenia nie może zacząć dymić. Smażenie ma trwać ledwie kilka minut.

Przesmaż cebulkę i dodaj pozostałe składniki

Zdejmij zrumienione kawałki królika z patelni i odłóż na talerz, a następnie zmniejsz ogień pod patelnią. Po chwili, gdy temperatura oliwy nieco się zmniejszy, wrzuć na patelnię dwie garści grubo posiekanej dymki, białe i zielone części. Smaż cebulkę krótko uważając, aby się nie przypaliła. Po chwili dodaj na patelnię przesmażonego wcześniej królika w kawałkach. Od razu dodaj starte pomidory, sól, pieprz, a następnie wlej około 500 ml gorącej wody.

Gotuj królika do miękkości

Duś mięso na wolnym ogniu pod przykryciem do uzyskania jego miękkości. W zależności od tego czy jest to królik sklepowy, czy też „od sąsiada” czas gotowania wynosić będzie pomiędzy 1-1,5 godziny. Finalnie królik musi być miękki, ale uważaj! Zbyt długie duszenie tego delikatnego mięsa spowoduje, że mięso się po prostu rozpadnie. Zniszczysz je w ten sposób!



Królik w sosie pomidorowym sposób podania

Tak przyrządzonego królika w sosie pomidorowym idealnie byłoby podać z puree z ziemniaków, jednak dla odważnych wybrałem wersję z gotowanym kalafiorem. Obojętnie z czym zaserwujesz tak przyrządzonego królika smakować będzie wybornie. Bo jest pysznie, co tu dużo mówić.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *